Hvor mange ganger kan FN fordømme en forbrytelse uten resultat?

Kan en samlet verden finne seg i at de fordømmer den grusomme blokaden av Cuba 29 år på rad uten å stille forbryteren til ansvar? For eksempel ved diplomatiske reaksjoner? Kan alle de landene som støtter Cuba i disse årlige avstemningene bare godta at forbryteren, som er USA, gjør dem til latter? Joe Biden har ikke løftet en finger for å rette opp noen av overgrepene. Tvert imot, i alle sine debatter og angrep på Donald Trump har han ikke en eneste gang kritisert cubapolitikken. Men så har jo også Trump ført en politikk på det området som støtter demokratene og det offisielle USA.

Under Trumps presidentskap, som heldigvis ble bare en periode, har verdens mest anstendige stat, Cuba, måttet tåle uovertrufne nivåer av fiendtlighet og 243 nye tiltak, sanksjoner og ført inn i USAs listen over «stater som sponser terrorisme». I tillegg har også blokaden blitt mye verre det siste året på grunn av Covid 19 pandemien. Slik sett er det bra at cubaforeninger i rike land sender containere med fornødenheter til landet.

Men jeg tenker ofte at cubanerne heller ville at vi skulle greie å endre våre lands politikk overfor
dem. Vi vet alle sammen at USA og vår egen europeiske feighet er årsaken til at hele det politiske byggverket som Hugo Chavez og Fidel Castro tok initiativet til var i ferd med å endre den latinamerikanske virkeligheten på handel, rettferd, varebytte, samarbeid, finanser, og ikke minst velstand. Uten USAs paranoide holdning til alt som smaker av sosialisme eller kommunisme og vår egen europeiske underdanighet kunne hele Latin-Amerika i dag vært på et rimelig høyt nivå i levestandard og Cuba ville ikke trenge containere, men kunne fortsette å øse av sin egen gavmilde solidaritet.

Terje Enger, redaktør for Cuba Nytt

23.06.2021


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s