Trumps politikk mot Cuba – tilleggsskader for cubanske familier!

HXY2RRY33QJ6OWE6Y62ZBF4V2E
Folk står utenfor et Western Union-kontor i Vedado-området i Havana, fredag 12. juni 2020. Fincimex er et kubansk statlig selskap som jobber med utenlandske kredittkort- og pengeoverføring. Det håndterer overføringer til Cuba gjennom Western Union av familier i kubansk-amerikanske samfunn rundt omkring i USA. (Ismael Francisco/AP)

Den 12. juni la Trump-administrasjonen, FINCIMEX, et kubansk selskap for finansielle tjenester, til lista over «begrensede enheter». Disse har ingen i USA har lov til å gjøre forretninger med. FINCIMEX er det viktigste cubanske redskapet for overføringer, så Trumps nye sanksjon kan potensielt kutte av 3,7 milliarder dollar i overføringer som cubanske amerikanere sender til familie på øya hvert år. Dette kommer på et tidspunkt da den cubanske økonomien allerede vakler etter reduksjonen i turistnæringen på grunn av COVID-19.

En fersk, uavhengig undersøkelse gjennomført på Cuba fant at 56 % av kubanske familier er avhengige av overføringene, midler som er en avgjørende faktor for familiens levestandard. Overføringer har også vært essensiell såkornkapital for små bedrifter. Hvis overføringene blokkeres, vil det gå ut over millioner.

Foreløpig har Western Union, den viktigste formidleren av overføringer til Cuba, avtalt å sette til side å fortsette å gjøre forretninger med FINCIMEX, men Trump-administrasjonen kan når som helst tilbakekalle tillatelsen.

William M. LeoGrande, “Professor of Government” ved School of Public Affairs, American University i Washington, D.C.

Dette er bare det siste i en lang liste over Trumps politikk rettet mot Cuba som har skadet familiebånd mellom det cubanske amerikanske samfunnet og deres slektninger på andre siden av Florida-stredet. Likevel har det vært liten politisk motstand fra diasporaen. Hvis noe, gjør Trump det bedre på meningsmålingene blant cubanske amerikanere nå enn han gjorde i 2016.

Så hva nå?

«Virkelig makt er …. frykt», sa Trump til Bob Woodard i mars 2016. Mer enn noen U.S. presidentkandidat i moderne tid, har Trump forankret sin politiske strategi i å fremkalle negative følelser. Frykt og sinne er aksjene han handler med. Som populister overalt deler Trump det politiske universet i «oss» og «dem.» Han trenger fiender.

På den nasjonale scenen har Trump tilbudt en roterende rollebesetning av fiender – innvandrere, den «russiske bløffen», «falske nyheter»-mediene, den «dype staten» og Kina. Men i Sør-Florida tilbyr Trump en nemesis bedre tilpasset den lokale scenen — Cuba. Han spiller for cubanske amerikaners magefølelse av fiendskap overfor det kommunistiske regimet de etterlot seg — følelser som deles selv av dem som holder kontakten med familien på øya.

Trump frir til cubansk-amerikanske velgere med løfter om at han vil straffe dette hatede regimet, få det på knærne og overvinne det en gang for alle. Husk at det er et tomt løfte, gitt og brutt av en lang rekke politikere de siste 60 årene. En betydelig blokk av forurettede cubansk-amerikanske velgere ønsker fortsatt å tro på dem.

Populismens emosjonelle appell har alltid en pris. I dette tilfellet er cubanske familier de skadelidende. Ved å avslutte konsulære tjenester i USAs ambassade i Havanna, har Trump-administrasjonen tvunget cubanere til å reise til tredjeland for innvandrer- og ikke-innvandrervisum — noe få kubanere har råd til. Samtidig avsluttet administrasjonen det kubanske programmet for familiegjenforening. Antall innvilgede immigrantvise stupte med 90 prosent. I mars 2019 fjernet Trump-administrasjonen det fem års familievisumet for flere innreiser, noe som ytterligere reduserte familiebesøk.

Administrasjonen har også hindret familiereiser ved å fjerne kommersielle rute- og charterflyvninger til alle kubanske byer bortsett fra Havana. Selv om begrunnelsen skulle være å begrense turismen, var de regionale flyvningene en viktig måte for cubansk-amerikanere til å besøke familie, og for cubanere som bodde utenfor Havana til å besøke USA. Denne måneden gikk administrasjonen videre, og begrenset også antall flyreiser til Havana.

I 2019 begrenset administrasjonen familieoverføringer til USD 1000.- per kvartal, og i mars i år stoppet den Western Unions håndtering av overføringer fra kubanere utenfor USA. Midt i en pandemi og den verste økonomiske krisen på Cuba siden depresjonen på 1990-tallet, truer administrasjonen med å avskjære U.S.-overføringer også.

Det er en grusom kynisme i disse handlingene. Administrasjonen har myndighet til ganske enkelt å forby familiereiser og overføringer, men et slikt synlig angrep på kubanske familiers trivsel kan vekke kubansk-amerikansk opposisjon og skade Trump i november. I stedet benytter administrasjonen lavprofilerte lovendringer som gir få overskrifter, men som samlet sett har enorm innvirkning på folks liv.

Kubansk-amerikanerne i Florida støttet såvidt Trump i 2016, og nyere meningsmålinger antyder at støtten har vokst som svar på hans stormende løfter om regimeskifte. Men når politikken hans presser kubanske familier ut i dypere elendighet, vil da cubansk-amerikanerne overse sitt sinne mot det kubanske regimet og gjøre opprør mot smerten som blir påført deres pårørende? Utfallet av valget i november kan avhenge av det.

SunSentinel, 06.30.2020 

Oversatt av Svein Mortensen, 11.08.2020

 Bli medlem og styrk solidariteten- og vårt arbeid for Cuba

fidelcubanytt

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s