Cubanere har nå mer tilgang til Internett enn verdensgjennomsnittet

cubawww
En måte å gi mange mennesker tilgang til nettet er å lage «hot spots» — torg og andre samlingssteder der folk kan koble seg til.
Cuba har lenge blitt anklaget for å hindre tilgang til IT og Internett. Men faktum er at det er USA som kontrollerer Internett, og som har hindret Cuba i å få tilgang. Det endret seg noe under Obamas siste år, og siden den gang har utviklingen på Cuba vært eksplosiv.
Digital Report 2020 viser at for første gang har Cuba større internettilgang enn gjennomsnittet. Cubanernes tilgang til nettet vokser raskt takket være investeringene i IT på Cuba. Dette vises i Digital 2020-rapporten, som tar for seg sosiale nettverk over hele verden. Det er en rapport som er produsert de siste årene av “We Are Social” sammen med “Hootsuite”, den mest brukte plattformen for administrasjon av sosiale nettverk.
I følge rapporten, som omhandler 2019, er mer enn 7,1 millioner cubanere allerede tilkoblet, dvs. 63 prosent av befolkningen. I verden er det tilsvarende tallet 59 prosent. Det har vært en rask økning for Cuba. For bare noen få år siden var Cuba langt nede på listen. I 2000 begynte datamaskiner å bli plassert ut på cubanske skoler. På den tiden var bare 0,5 prosent av cubanerne tilgang. På begynnelsen av det nåværende tiåret, i 2011, nådde denne indeksen bare 16 %, noe som gjenspeiles på Internet Live Stats-nettstedet. Dermed har tilgjengeligheten nesten firedoblet seg på åtte år og plassert Cuba på den øvre halvdelen av verdenslista.
Ved utgangen av 2018 var Cuba oppe i 6 470 000 menneske med tilgang, dvs. 56 prosent av befolkningen. I 2019 ble ytterligere 630 000 Internett-brukere lagt til, en økning på mer enn 7 prosent.
For demokratiet er tilgang til Internett viktig, og til tross for mangelfull infrastruktur og høye priser, utvides tjenesten på mobile enheter. På slutten av fjoråret uttalte ETECSA, det cubanske teleselskapet, at det var 3,7 millioner mobiltelefoner med datatilgang, bare et år etter at dette ble mulig. Disse tallene er sannsynligvis ikke inkludert i rapporten fra Digital 2020. Nå sier ETECSA at de planlegger ytterligere 634 000 mobile internettforbindelser.
Cuba fortsetter å avansere i den digitale verden. Det er et uttrykk for statens ambisjoner og befolkningens ønsker. Det er fortsatt mye å gjøre med tanke på tilgjengelighet, innhold og bruk. Men landet fortsetter å avansere.
I forrige måned (januar 2020) senket ETECSA nok en gang prisen for surfing i WiFi hot-spots. Disse finnes overalt i torg og parker. Men til tross for kontinuerlige priskutt, er prisen fortsatt høy for mange cubanere.
Oversettelse: Svein M.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s