Fordøm løgnen som førte til statskupp i Bolivia!

coupbolbia

Etter president- og parlamentvalget 20. oktober i fjor drev boliviansk opposisjon en massiv og voldelig kampanje, med finansiering av og  i tett samarbeid med USA, blant annet gjennom flere såkalte NGO’er. Kampanjen førte til et statskupp og innsettelsen av et brutalt, blodig og ekstremt undertrykkende diktatur, som ble straks anerkjent av USA og like etter, av de fleste NATO-land og en rekke latin-amerikanske land.
En nøkkelrolle i undergravingskampanjen ble spilt av USA-kontrollerte OAS (Organisasjonen av Amerikanske Stater). De hadde fått i oppdrag å undersøke opposisjonens påstand om valgfusk ved å gå gjennom valgprosessen og valgsystemets registre. De kom veldig tidlig med en tendensiøs og farlig uttalelse som antydet valgfusk, hvilket ble brukt som beviset opposisjonen hadde ønsket seg og befolkningen ble ført bak lyset. Den legitime regjeringen ble presset til å gå av. Dette ble etterfulgt av en fullstendig ulovlig maktovertakelse fra opposisjonens side og starten på en brutal jakt på medlemmer av det styrtede regjeringspartiet, dets tilhengere og indianere generelt. 35 mennesker ble myrdet i hovedsak gjennom to massakrer. Hundrevis ble såret og minst like mange ulovlig arrestert, mishandlet og torturert.
Etter flere måneder er pressesensuren, undertrykkelsen, trakasseringen av urbefolkningen og jakten på medlemmer av det styrtede regjeringspartiet, etablert på permanent basis.
Flere valgeksperter i USA og Latin-Amerika hadde etter kuppet foretatt nøye undersøkelser av valget og kommet frem til at det ikke fantes bevis på valgfusk. Likevel presenterte OAS en endelig og sterkt forsinket rapport der de konkluderte at det fantes sterke evidenser på grove uregelmessigheter og generalsekretæren Luis Almagro sa det rett ut at det ble begått valgfusk. Det var løgn og bekreftet grov manipulasjon.
Etter flere avviste forsøk fra både CELAG og prestisjefylte Massachusets Institute of Technology (MIT) for å få deres rapporter presentert i et OAS-møte og store mediehus, fikk endelig sistnevnte publisert resultatet av deres rapport i Washington Post. Dette skjedde for få dager siden. Rapporten slår fast at etter en grundig undersøkelse, er det ikke funnet noe bevis på valgfusk, hvilket innebærer at valgresultatet som ble offisielt presentert og erklærte Evo Morales som gjenvalgt president, var 100% lovlig og riktig, likevel ble han tvunget i eksil og blir til og med nektet å stille som kandidat til parlamentsmedlem senatet, som skal finne sted 3. mai i år.
På dette grunnlaget krever vi en klar uttalelse fra Norges regjering. Vi krever også at regjeringen fordømmer statskuppet, viser solidaritet med det bolivianske folkets kamp for demokrati og en slutt på den fascistiske og rasistiske volden. Hvis kuppregimet får lov til å få gjennom sin vilje kommer folk i Bolivia til å bli frarøvet flere år med rettferdig fordelingspolitikk, enorm sosial utvikling og fattigdomsbekjempelse. 
Uttalelse av Cubaforeningen i Norge

02.03.2020

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s