Cuba går over til en felles valuta, kvitter seg med konvertible pesos (CUC)!

Cubas president Miguel Diaz-Canel snakket på nasjonal TV for å kunngjøre nyheten om valutaendringen

I en TV-kunngjøring med den cubanske presidenten Miguel Diaz-Canel Bermudez og generalsekretær for det Cubanske kommunistpartiet- og øverstkommanderende Raul Castro Ruz, ble dato for landets penge- og valutakursendring satt til 1. januar 2021.

Beslutningen, godkjent av det politiske byrået til det kommunistiske partiet på Cuba og innrammet av retningslinjer nr. 40 i de generelle retningslinjene for den sosiale og økonomiske politikken i landet, vil sette den offisielle valutakursen på 1 USD til 24 kubanske pesos og eliminere cubanske konvertible pesos (CUC), i valuta som har eksistert siden 2004.

Denne endringer, som også vil omfatte lønns-, pensjons- og prisøkninger, som ytterligere skissert i en økonomisk impuls- og gjenopprettingsplan i sommer, midt under den vanskelige sosioøkonomiske situasjonen på Cuba, grunnet ytterligere innstrammingen av den amerikanske blokaden, COVID-19 pandemien og som følge av den globale økonomiske lavkonjunkturen.

I en av de mer komplekse prosessene vil den karibiske nasjonen sette i gang i nyere tid, har den nødvendige informasjon om tiltakene blitt gitt siden oktober, inkludert bred formidling i massemediene, samt opplæring og tilbakemelding fra alle sektorene som er direkte involvert i dette nye settet med juridiske og økonomiske tiltak som skal implementeres.

Den cubanske presidenten garanterte Cubas forpliktelse til likestilling av muligheter, og forfølgelse av sosial rettferdighet, for alle cubanere, samtidig som han forklarte at tiltakene vil tjene til å fremme interesse og motivasjon for å gi befolkningen arbeid og levebrød.

Diaz-Canel presiserte videre under sendingen at tiltaket ikke vil være en magisk løsning for all øyas økonomiske problemer, men er designet for å stimulere til økonomisk produktivitet og effektivitet. Imidlertid kan den også føre til inflasjon på grunn av mangelfullt tilbud og høy forbrukeretterspørsel.

Den cubanske regjeringen vil ikke tillate spekulasjoner og hamstring, som skal kontrolleres sosialt i samfunnene. Det vil også være mottakelig for befolkningens bekymringer og tilbakemeldinger, og bekrefter at ingen vil bli etterlatt.

Diaz-Canel konkluderte med å forsikre at Cuba ikke vil bruke sjokkterapier, og at i søken etter enhet og konsensus vil tiltakene frigjøre næringslivets produktive kapasitet til å ta mer autonome beslutninger og som sådan direkte til nytte for arbeidstakere og samfunnet generelt.

Ytterligere detaljert informasjon om ethvert passende tiltak vil bli gitt 1. januar og gjennom det nye året, i direkte kommunikasjon og konsultasjon med det kubanske folket.

Telesur, 11.12.2020


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s