
«Den seks tiårige kommunikasjonskrigen mot den cubanske revolusjonen har to retninger», sier forfatter og journalist Ignacio Ramonet. «Den er rettet for å ødelegge bildet av revolusjonen slik at den ikke skal inspirere eller etterlignes av andre folk i den tredje verden; den andre er rettet innover for å påvirke opinionen på Cuba.»
Den økonomiske blokaden er den andre siden av den samme krigen. Ved å indusere motgang, mangel på ressurser og køer, påvirker propagandaen en befolkning som er mer mottakelig for det som spres på sosiale medier; nemlig at regjeringen, systemet og sosialismen har skylden for vanskene. Når det faktisk er blokaden som er den største årsaken.
«Reaksjonen til hvem som helst, hvor som helst, på en vanskelig situasjon som disse, er å skylde på regjeringen, fordi den har ansvaret.»
Ramonet hevder også at blokaden er noe media ikke nevner, de later som om den ikke eksisterer, når den er helt avgjørende for å forstå hva som skjer på Cuba.
Til de som sier at det ikke er noen blokade, men bare en embargo fra USA, som har rett til ikke å handle med Cuba og at øya kan gjøre det med resten av verden, forklarer Ramonet at «USA er sentrum for alle internasjonale finansielle transaksjoner» og at det også påvirker handelen. Blokaden rammer europeiske selskaper. For eksempel er alle banker «redd for de enorme bøtene som USA pålegger» for å gjennomføre transaksjoner med Cuba.
Det er altså to handlingslinjer mot Cuba «som begge virker i samme retning: blokaden, og media og psykologiske angrep».
Ramonet kommer også inn på protestene som fant sted på øya, protesterer mot at «i Europa ville bli behandlet som mindre begivenheter, men som på Cuba vekker oppmerksomhet fordi de er uvanlige». Ramonet vurderer at «de må aksepteres og det er viktig å være mer intelligent enn fienden, som besitter alle økonomiske ressurser. Etter mitt syn har de cubanske myndighetene handlet klokt.» Internett er den trojanske hesten gjennom hvilken fienden lykkes med å introdusere visse trosretninger. «Cuba kunne ha stengt internett, slik de gjør i andre land, eller opprettet et internett kun for tjenestemenn. Men det har ikke blitt gjort.»
I dag når nyheter alle mobiltelefoner og det har vært «en opposisjon, som i alle samfunn, som ikke hindret den cubanske revolusjonen i å vinne stort i den siste folkeavstemningen».
Cuba informasjon 221024