Turister til Cuba 2022

Før pandemien kom det 5 millioner utenlandske turister til Cuba. Turismen ble viktig for landets økonomi, og et uttrykk som har vært brukt; turismen er blitt lokomotivet i Cubas økonomi. Cuba valgte full nedstengning med pandemien, og alt gikk på sparebluss. Det var en riktig strategi, og Cuba er i dag uten corona-smitte.

Turismen tørket opp, en liten turisme fra enkelte land som Canada, som for mange år siden passerte over en million turister, nå fløy de inn direkte til store alt inklusive hoteller med egne helsetjenester, men fikk ikke lov å forlate hotellområdet. De landet bokstavelig talt i baren til paraply drinker, sol, musikk, salsa, baseng, strand og underholdning. Deretter direkte hjem til Toronto eller andre canadiske storbyer.

Etter pandemien gikk Cuba i gang med en stor økonomisk reform med overgang til nytt monitært system, en gjeldende mynt, den gamle pesoen fra 1914. Reformen var vel planlagt gjennom 10 år og innebar økning av lønn og pensjoner en 4-gang samtidig som subsidier fjernes. Det har blitt en stor utfordring for folket med økte priser på det meste. Turismen har langt fra tatt seg opp til gamle høyder. Turistmålet for 2022 var halvparten av det gamle 2,5 millioner turister. På høsten 2022 har jeg vandret gjennom gamle Havana, Habana Vieja, og blitt nedstemt, lite folk, mange cafeer, barer, restauranter og butikker nedstengt eller avviklet. Det tok seg opp i desember som er en bra turistmåned.

Statistikken nådde for 2022: 2.277.098 utenlandske turister, langt under forventningen. For januar og februar 2023 viser statistikken 598.369. Ved å sammenligne med turismen i Europa og andre land er tilbakegangen og utfordringene betydelig større. Det er nok inntruffet en situasjon i verden som betyr varig forandring på mange områder, og for turismen vil det nok ta lang tid på å nå gamle høyder. Kilde er Nasjonal kontoret for statistikk og informasjon.

Primer ministro Manuel Marrero Cruz sier til Granma 29.03.2023: “Vårt land trenger turismen”, og vi har passert 700.000 turister i mars og i Plan 2023 for sektoren har vi mål og forventninger om 3,5 millioner i 2023. Flere lands turistmyndigheter har rettet sin oppmerksomhet mot Cuba som et aktuelt mål for sine turister. En spansk turistkonferanse planlegger overføring av turister til Cuba på grunn av de rådende vanskelighetene i Europa og Spania. Det er spanske økonomiske interesser i flere store turistkjeder på Cuba.

For Cuba er hurtig framgang mulig fordi landet har en god helsetilstand og et utmerket helsesystem, og ikke minst fri for covid-19 smitte; sist var det 37 Corona-smittet og ingen døde av Corona siste halvår. Over 10 millioner er fullvaksinert av en befolkning på 11,3 millioner innbyggere. Alle store hoteller har egne helsestuer med lege. Ved alvorlige sykdomstilfeller er

det hurtig adgang til sykehusinnleggelser. Cuba er et trygt land for eget folk, for gjester og for turister.

H. Boye Svendsen,

Cubaforeningen- veteren og bosatt i Havana, Cuba


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s