Utenriksministerens forhold til Cuba

Under sendingen av NRKs Debatten 16. mars kl. 21:20 nevnte Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt Cuba i samme åndedrag som Saudi Arabia, Eritrea og Etiopia. Hun antydet at Cuba hørte hjemme i en slags verdens «skammekrok».

Uttalelsen bryter med norsk politikk

En slik uttalelse hører ingen sted hjemme. Norge har senest 3. november 2022, sammen med det store flertall av landene i FN, for 30. gang fordømt USAs økonomiske blokade av Cuba. Bare USA og Israel stemmer imot.  Blokaden er en utspekulert og grusom handling mot Cuba for å kvele landets økonomi og fremkalle et opprør i befolkningen. Landet har gratis utdanning og helsetjeneste, noe befolkningen i USA ikke kan drømme om. Det er nettopp dette som er tornen i USAs øye. At en fattig befolkning har en ideologi som fordeler landet sparsomme ressurser på alle, heter på norsk sosialisme. Dette burde den norske utenriksministeren vite.

I tillegg samarbeider Norge med Cuba når det gjelder å tilrettelegge fredsprosessen mellom Columbia og geriljaorganisasjonene der, FARC og ELN. Nettopp dette har gitt USA påskudd til å føre Cuba opp på sin liste over «terrorland». Den norske utenriksministeren burde holde seg for god til å sjikanere Cuba og isteden protestere mot USAs nedrige behandling av landet.

Cuba trenger støtte

I forbindelse med Covid og den store orkanen Ian som rammet Cuba i 2022, har USA prestert å skjerpe sanksjonen mot Cuba. Landet er i en desperat situasjon når det gjelder forsyninger av mat, bygningsmaterialer og annet og trenger i dag en hjelpende hånd.

Cuba har i september 2022 gjennom solid flertall i en folkeavstemning gitt LHBT-personer omtrent de samme rettigheter som i Norge. Å snakke om landet i samme åndedrag som Saud-Arabia kan ikke bero på annet enn uvitenhet.  

Den norske utenriksministeren Anniken Huitfeldt burde be om unnskyldning for sine kunnskapsløse uttalelser om Cuba og avstå fra å fremstille landet på en løgnaktig måte.

Cubaforeningen i Norge


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s