USA tar blokaden av Cuba til nye høyder 

News from Cuba | Tirsdag, 23 April 2019

descarga

USAs National Security Rådgiver John Bolton taler til veteraner fra den mislykte invasjonen i Grisebukta

Trump administrasjonen har annonsert de mest omfattende og harde sanksjoner mot Cuba siden blokaden ble opprettet i 1962.

I sin tale i Miami 17 April, på 58 års dagen for den katastrofalt mislykte invasjonen i Grisebukta på Cuba annonserte sikkerhetsrådgiver (!) John Bolton slutt på faktisk talt all Ikke-familiær reisevirksomhet til øya og nye begrensninger på hvor mye penger eksilcubanere kan sende hjem til familien.

Han bekreftet at USAs regjering vil fullt ut implementere Title III i Helms-Burton loven, som tillater eksilcubanere å saksøke Cuba og utenlandske selskaper som hadde investeringer der for all eiendom som ble nasjonalisert etter den cubanske revolusjonen 1959.

I 23 År har Title III i Helms Burton loven blitt suspendert av alle USA-presidenter som et resultat av press og motstand fra andre regjeringer. Da Helms Burton ble vedtatt i 1996, fremmet EU en klage til WTO (World Trade Organisation) og vedtok en lov som forbød EU medlemmer å anerkjenne loven. Mexico, Canada og Storbritannia vedtok lignende lover. Den tidligere nevnte Title III tillater foretak og individer å saksøke gjennom USAs rettsvesen utenlandske bedrifter som er beskyldt for “trafficking” av eiendom som er nasjonalisert etter Revolusjonen. Å saksøke hadde vært begrenset til USAs borgere med krav på nasjonaliserte eiendommer. Fra 2 mai 2019, vil Title III omfatte eksilcubanere som var cubanske borgere på den tiden, til tross for at disse ikke vil ha lovlige krav etter internasjonale lover. Etter revolusjonen betalte Cuba kompensasjon til mange andre land som hadde krav mot nasjonaliserte eiendommer i henhold til nevnte internasjonale lover, men USAs regjering avsto fra dette tilbudet. Jus eksperter antar at det kan være så mye som 200,000 tilfeller som var berørt når Title III ble implementert.

Blokaden har allerede ført til den lengste økonomiske sanksjonen mot noe land i historien. Det har kostet den Cubanske økonomien mer enn 933 milliarder dollar siden 1962. De nye målene øker truslene mot utenlandske investeringer på Cuba og berøver landet for ressurser de i aller høyeste grad trenger selv. Det spekuleres i at dette er et forsøk på å kunne telle med de eksilcubanske stemmene i Florida før presidentvalget i 2020. Men selv om det kan være populært blant de høyreorienterte eksilcubanerne som republikaneren Marco Rubio, viser målingene at mange eksilcubanere ønsker å jevnlig kunne besøke og også støtte sine familier. Å redusere de finansielle overføringene vil bare skade de cubanske mottagerne helt direkte.

I en respons til USAs målsetting sier Josefina Vidal, som var hovedforhandler under samtalene med USA under Obamas tilnærmingsprosess og nå er Cubas ambassadør til  Canada: “Dette er en politikk som er dømt til å tape igjen …. De ønsker at Cuba skal overgi seg. De vil at Cuba skal forlate det Cuba er, å gi opp sine prinsipper, å underkaste Cuba igjen til USAs ønsker og behov. Men det kommer ikke til å skje.”

Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Cubas president påpekte at USA hadde valgt en spesiell dato til å annonsere sine hensikter og tvitret:


“På 58 årsdag for Grisebukta: seieren som USA aldri tilgir, møter John Bolton det tapte Miami, for å feire den evige skammen til disse leiesoldatene. Vi vil markere hver kalenderdag en «Grisebukta for alltid» dag.  Bolton vil bli en evig taper.» Cuba vil vinne».

Ifølge en uttalelse fra EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini og kommisjonær for handel Cecilia Malmström «vil EU vurdere alle tilgjengelige opsjoner som beskytter deres lovbestemte interesser» og Brussel kan fremme et WTO-søksmål og påberope seg EUs Blokkerende Statutter, som «tillater EU bedrifter som er lov søkt i USA å søke erstatning for sine tap gjennom juridiske prosesser mot klagerne i EUs domstoler.»

Storbritannias regjering sa at det kunne gå bra med EU som beskyttelse for britiske bedrifter og næringer og at de betraktet Title III sanksjonene som “ulovlige etter internasjonale lover, truer med å skade UK og EU bedrifter som driver lovlig virksomhet på Cuba ved å utsette dem for ansvar i USAs rettsvesen.”

Canada, Kina og Mexico har også fordømt USAs aksjon, og støttes av flere av demokratene i Kongressen. Leder av USAs Handelskammer Ben Rhodes, som var ansvarlig for tidligere president Obamas Cuba politikk skrev på Twitter:

“Den eneste virkelige konsekvens av Trump’s politikkk vil være å skade millioner av cubanere – nekte dem ressurser, tørke ut pengeoverføringene, kvele turismen og den utenlandske reisevirksomheten de er avhengig for å ha et liv. Det er en umoralsk slutt skapt av Trump’s handlinger.”

Cubaforeningen i England ved leder Rob Miller sa:

“Det kan ikke være tvil om at USAs mål på Cuba er regimeskifte’”. Den nye politikken til USA er ment for å ødelegge Cubas økonomi og skape maximal nød for det cubanske folk. Mens vi ønsker velkommen den britiske regjeringens uttalelse om å beskytte britisk næringsliv som vil handle med Cuba, er det også meget viktig at den står opp mot USAs trusler ved å fortsette det positive engasjementet med Cuba, som de gjorde ved besøket av Prince Charles og hertuginnen av Cornwall i mars 2019. Vi trenger å sikre at regjeringen følger opp denne proaktive oppløftende støtten til britiske investeringer på Cuba og rettsforfølge selskaper og organisasjoner som plasserer USAs blokadelover over våre egne. 

Trump administrasjonen har vist seg å være en av de mest grusomme og hevngjerrige siden blokaden ble vedtatt i 1962. Den har reversert selv alle de utilstrekkelige steg som Obama administrasjonen kalte vennskap, og drar forholdet tilbake til den kalde krigens metoder. Vi vil fortsette vår solidaritet med Cuba og mot USAs aggresjoner, og inderlig be alle støtter og venner av Cuba om å gjøre en ekstra innsats i år til støtte for det cubanske folk i det 60de året med Revolusjon.”

Terje Enger

Redaktør Cuba Nytt


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s