Nyliberalismens umenneskelige ansikt

Nyliberalismens umenneskelige ansikt

88127

Terry Eagleton, professor ved University of Lancaster, gjestet i fjor Universitet i Bergen hvor han snakket om hvordan humaniora blir presset til markedstenkning og Universitetene ikke lenger er leverandører av kritisk tenkning. De gjør egentlig ikke annet enn å fylle en funksjon for den herskende klasses nyliberale tenkning. (KK 15.6.18) «Fra å være sentrum for kritikk er universitetene blitt inkorporerte institusjoner», sier han. En mer treffende karakteristikk av Bull og Rosales dobbeltside om sanksjonene mot Venezuela i KK 23.5.19, skal man lete lenge etter. De er dessverre ikke alene.

Venezuela er i dag episenteret for imperialismens angrep. Det er her kampen nå står. Norske akademikere i sentrale posisjoner har i flere år vist at de er på parti med administrasjonen i USA når imperiet går inn for å knuse sosialismen i Amerika. Mens Venezuela kjemper for sitt liv, er disse såkalte «ekspertene» leverandører av den herskende klasses nyliberale tenkning i media. Kampen mot «Maduros diktatur, Maduros vanstyre, Maduros ugyldige valg, Maduros korrupsjon og for frihet og demokrati» er slagord som skal legitimere ønsket til middel- og overklassen om å gjøre slutt på all sosial rettferdighet gjennom statlig omfordelingspolitikk.

Hvordan forklare at den venezolanske regjering har motstått den lavintensive krigføringen, også kalt sanksjoner, fra verdens sterkeste militærmakt i måneder og år?

Svaret ble gitt ved valget 18. mai 2018: Maduro har så stor oppslutning i det venezolanske folket og i hæren, at han har mottstått selv Bull og hele den inkorporerte norske pressen. Venezolanere flest har nemlig noe å miste.

Den urugyanske forfatteren Mario Benedetti skrev etter USAs mord på Salvador Allende og det chilenske sosialistpartiet i 1973:

«Vi latin-amerikanere har ikke europeerens iskalde evne til å betrakte verden gjennom forstå-seg-påerens likegyldige blikk. Så lenge Latin-Amerika er en vulkan, så lenge halvparten av folket her er analfabeter, så lenge sulten er den sterkes våpen, så lenge USA finner det i sin rett å utpresse, invadere, blokkere og myrde, så tillat oss å betrakte journalisten som en som har ansvar for sine holdninger».

«Sannheten om sanksjonene» er at de dreper, uansett hvor mange forskningsrapporter Bull klarer å mobilisere for det motsatte.

Tirsdag 28. mai ønskes kuppmakerens kone velkommen til Norge på det som ironisk nok heter Oslo Freedom Forum, instituert av den norsk-venezolanske oligarken Tor Halvorsen. Her fortsetter den ideologiske kampen med en demonstrasjon kl. 9.30 foran Det norske Teatret: Hands off Venezuela!

Ane Hoel


En kommentar om “Nyliberalismens umenneskelige ansikt

  1. Men hvordan kan dette være mulig?! NRK siterte Benedicte Bull som «Norges fremste Venezuela ekspert» på Tekst-TV. Er det mulig at Norges folkefinansiert statlige kringkastingskanal lyver til de som betaler for dem!!!!!!??

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s