Hvordan er den kubanske farmasøytiske industrien forberedt på å møte COVID-19

medicamento-cubano-coronavirus-china-IFNrec

Dr. Eduardo Martínez Díaz, direktør for BioCubaFarma Business Group, rapporterte på en pressekonferanse fredag om hvordan den kubanske legemiddelindustrien har forberedt seg på å møte det nye SARS CoV-2 coronaviruset, som allerede er diagnostisert hos fire pasienter på øya.

Som en del av planen regjeringen har utformet for forebygging og kontroll av denne sykdommen, har forretningsgruppen BioCubaFarma flere oppdrag. Ett av dem er å garantere for alle medisiner, inkludert i forskningsplanen for behandling og direkte angrep på COVID- 19, samt eventuelle komplikasjoner som kan oppstå hos pasienten.

Denne prosedyren, utviklet av kubanske eksperter, tar hensyn til erfaringene fra Kina, der det første tilfellet av det nye koronaviruset ble oppdaget, forklarte Martínez Díaz.

“Chinese Pharmaceutical Association har utgitt en guide for forebygging og behandling av det nye koronaviruset. Selv om en spesifikk og effektiv behandling ennå ikke er definert, så er det retningslinjer for behandling. Det første produktet som anbefales er interferon, som finns i det asiatiske landet for å bekjempe sykdommen.»

Det genspleisete interferonet alfa 2B antiviralt (IFNrec), et ledende produkt i cubansk bioteknologi, har også blitt produsert på det kubansk-kinesiske anlegget ChangHeber, i byen Changchun i Jilin-provinsen siden 25. januar.

Martínez Díaz forsikret at Senter for genteknologi og bioteknologi/ Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB)* har «alle muligheter til å levere dette antiviruset til det nasjonale helsesystemet.» Dessuten har «vi for øyeblikket forespørsler fra et stort antall land. Vi imøtekommer søknadene fordi vi har tilstrekkelig kapasitet, uten å risikere kvantumet som kreves i landet vårt.»

«I tillegg til interferon, er det 22 produkter som er en del av denne behandlingsprotokollen og som må garanteres av den nasjonale industrien,» sa presidenten for BioCubaFarma. Cuba har nok interferon til sitt eget helsesystem, og til etterspørselen fra andre land.

Marta Ayala, visedirektør for CIGB, forklarte at interferoner er molekyler kroppen produserer selv i møte med virusangrep; derfor er de et første naturlig forsvar immunforsvaret vårt har for å bekjempe virusets inntrenging, og de deltar også i hemming av virus-reproduksjon. Derfor er det logisk at de også brukes som en protokoll mot utbrudd av virussykdommer, det være seg av koronavirus eller andre infeksjoner forårsaket av virus.

«I utbruddene av SARS (alvorlig akutt luftveissyndrom) i 2002 og MERS (alvorlig respirasjonssyndrom assosiert med Midtøsten) i 2012, ble interferoner også brukt til forebygging og behandling av personer som ble smittet. Studier som ble publisert senere, viste at logikken på en måte var basert på det faktum at disse virusene, i stedet for å sette i gang produksjonen av interferoner, reduserer organismens produksjon av disse molekylene av seg selv. Ved å administrere det på en eller annen måte utenfra, som medisin, kan dette molekylet, for mennesker, være en riktig tilnærming. Slik kan interferon, i rammen av behandlingene som brukes, være et viktig element, ”forklarte han.

I følge spesialisten begynte eksperter på kinesiske sykehus å studere og introdusere bruken av interferon i behandlingsprotokollene sine. «Vi har levert det genspleisete humane Interferon alfa 2b som er produsert av joint venture-selskapet Changchun Heber Biological Technology Co., i Jilin, Kina, med kubansk teknologi. Der har det blitt brukt forebyggende til og med på sårbart helsepersonell, samt på pasienter som behandles i landet ”.

På Cuba har vi fulgt det som er publisert og laget behandlingsprotokoll for, og vi har forberedt oss på bruken av det genspleisete, humane Interferon Alfa 2b som vi produserer her på Cuba, siden vi har kapasitet i joint venture bedriften, men også her i landet, sa han.

«Bruken er i form av forstøvning, en rask måte for dette molekylet å nå luftveien på, og virke i de tidlige stadiene av infeksjonen. På dette tidspunktet har den genspleisete humane Interferon alfa 2b fra Cuba også blitt inkludert i behandlingsprotokollene til vårt Folkehelsedepartement. Vi har også mottatt forespørsler fra helsedepartementene i flere land i verden som er interessert i å dele erfaringene raskt, slik at det kommer til så mange mennesker som mulig for å takle denne pandemien mer effektivt, «sa Ayala. «Vi er i stand til å møte behovene til Cuba og andre land,» la han til.

Produksjonen av resten av medisinene i behandlingsprotokollen økes

Rita María García Almaguer, direktør for drift og teknologi for BioCubaFarma, rapporterte at industrien har forberedt seg for nå å kunne ha ressursene som kreves for å møte denne pandemien som plager mange land i verden og hvor de første tilfellene på Cuba allerede er rapportert.

«Jeg kan forsikre dere om at vi kan garantere produksjon av de 22 medisinene som inngår i Helsedep.-protokollene, i forbindelse med behandlingen av det nye koronaviruset,» sa lederen, som la vekt på at innsatsen i dag er fokusert på å øke dekningen for å ta hensyn til antallet pasienter som kan bli involvert til enhver tid.

Produksjonssystemer er organisert for å øke produksjonen av disse stoffene, for å ha tilgang til det arsenal som til enhver tid kan være nødvendig. Vi er i ferd med å skaffe ressurser for å gi denne tryggheten, og for at vi til rett tid kan ha de nødvendige medisinene. Akkurat nå er alle medisiner som kan være nødvendige for håndtering av COVID-19 garantert i helseinstitusjoner for et betydelig nivå av pasienter, og vi fokuserer på produksjon av antiretrovirale(virushemmende) midler, antiarytmika, blant andre, ”sa han.

Forskning og utvikling mot COVID-19

Den andre komponenten i planen er forskning og utvikling, og Biocubafarma jobber ikke bare med utvikling av nye produkter, men også med å studere hvordan andre, som allerede eksisterer, kan bidra til positiv respons hos pasienter, sa Dr. Eduardo Martínez Díaz, direktør fra BioCubaFarma Business Group. På samme måte fortsetter studien av produkter som industrien har i utviklingsfasen, produkter som hemmer virus. Dette er tilfellet er med to peptider, ett av dem er CIGB-210.

 

*Senter for genteknologi og bioteknologi/ Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB) http://www.cigb.edu.cu/

Cubadebate, 13.03.2020

Oversatt av Svein Mortensen 


En kommentar om “Hvordan er den kubanske farmasøytiske industrien forberedt på å møte COVID-19

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s