Cuba vil i løpet av de kommende dagene rapportere om prosessen mot én penge-/valutaenhet

Full informasjon om denne komplekse, strategiske prosessen vil bli gitt. Selv om det ikke er en magisk løsning på alle problemene i økonomien vår, vil det bidra til å fjerne hindringer for at landet skal komme videre.

Når det gjelder organiseringa av oppgavene, som skal føre til én penge- og valutaenhet, må vi si at vi er i en opplæringsfase for folket som må gjennomføre dette, sa Cubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez, i TV-programmet Mesa Redonda sist torsdag. Sammen med statsministeren, Manuel Marrero, rapporterte han om Cubas inntreden i et scenario med «ny normalitet.»

Presidenten ba folket om ikke å følge falske nyheter eller rykter som sprer ufullstendig eller feilaktig informasjon om penge- og valuta sammenslåingen. Det er viktig, påpekte han, at folk vet at alle detaljene vil bli gitt etter hvert.

Han tok også opp at det de siste dagene ble lekket informasjon fra en person som deltok i en treningsaktivitet for gjennomføring av oppgaven. Dette var kun et eksempel for å illustrere prosessen. Derfor, la han til, må offisielle opplysninger om emnet følges.

Sammenslåinga til en pengeenhet medfører også en reform av lønn, pensjoner og priser, påpekte han.

Han gjentok, som det stod i den sentrale rapporten til den 7.-kongressen til det kommunistiske partiet på Cuba, beslutningen om å garantere innskudd på bankkontoer i utenlandsk valuta, konvertible pesos (CUC) og cubanske pesos (CUP), samt kontantene som befolkningen har.

Ingen trenger å bekymre seg for kontoene sine, enten det er i MN(Moneda Nacional), CUC(Peso Convertible) eller MLC(Moneda Libre Convertible) valuta. Dette inkluderer våre samarbeidspartnere. Vi har informasjon om at falske opplysninger om deres kontoer allerede blir spredt.

Vi skal beholde den nasjonale valutaen, som vil ha konvertibilitet til de andre, sa han og la til at den dagen starten på sammenslåingen kunngjøres, er det ikke behov for å løpe til bankene, ettersom det garanteres tid for at folk kan få vekslet inn pengene sine.

Díaz-Canel kom også inn på fordelene med sammenslåingen for den nasjonale økonomien. Den vil blant annet føre til styrking av de sosialistiske statlige bedriftene, omorganisering av intern handel, endring av valutadistribusjonssystemet; deltakelse av den nasjonale industrien som en viktig leverandør av varer og tjenester; økning og diversifisering av eksport, utforming og implementering av skatteincentiver for eksportører; og forbedring av virksomheten i den ikke-statlige sektoren.

Han forventet at det i løpet av de kommende dagene vil bli gitt fullstendig informasjon om denne komplekse og strategisk betydningsfulle prosessen. Selv om den ikke er en magisk løsning på alle problemene i økonomien vår, vil den bidra til å fjerne mange av hindringene som nå hindrer landet i å avansere.

Yisell Rodríguez Milan, yisell@granma.cu

Granma 8. oktober 2020


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s