Hva er de nye tiltakene innen transport og turisme?

Transportminister Eduardo Rodríguez Dávila, og turistminister, Juan Carlos García Granda, informerte fredag i programmet Mesa Redonda om prosedyrer og retningslinjer for gjenopptakelse av tilbudene under de nåværende forholda. De la også fram planen for fremdriften av tiltakene.

Alle internasjonale flyplasser, unntatt Havanas, er nå åpne for kommersielle flyvninger. José Martí flyplass vil foreløpig være begrenset til humanitære flyfrakter.
Foto: Ariel Cecilio Lemus

Å gå til den nye normalen, betyr i tillegg til et stort ansvar, en gjenoppretting av aktivitetsnivået i alle sektorer for å gi større dynamikk i den godkjente økonomiske strategien og gradvis svare på kravene om varer og tjenester fra befolkningen.

I tråd med disse prinsippene rapporterte transportministeren og turistministeren, om prosedyrer og retningslinjer for gjenopptakelse av tjenester under nåværende forholdene. De forklarte videre fremdriften i de tiltakene som ligger i strategien.

Rodríguez Dávila sa at fra neste mandag, 19. oktober, blir busstransport mellom provinsene gjenopprettet over hele landet, mens det fra hovedstaden blir startet gradvis mot provinshovedstedene.

Havana bussterminal, sa han, vil åpne dørene med en gruppe modifikasjoner etter en investeringsprosess for bedre ventilasjon og plass. Katamaran-passasjerer vil reise fra terminalen på 26. aveny, og ministeren rapporterte at det er avtalt med myndighetene på Ungdomsøya at katamaranen seiler tre ganger i uken, under retningslinjer for sikkerheten. Han antydet at togtrafikken vil starte den 24. oktober med en avgang til Bayamo, den 25. til Guantánamo, den 26. til Santiago de Cuba og den 28. til Holguín.

Togtrafikken begynner den 24. fordi de for øyeblikket transporterer folk som har ventet lenge og har kommet til forsvarsrådene og bedt om hjelp til å komme seg fra Havana og til provinsene, og omvendt. Bare i Havana dreier det seg om mer enn 9000 mennesker. Fra og med mandag vil til gjengjeld noen av disse togsettene gå som normalt, men de vanlige rutene starter den 24., sa transportministeren. Han understreket at interprovins-togene også vil starte opp. Når det gjelder Pinar del Río-ruta, blir alle detaljene gjennomgått før gjenåpning. Den vil snart bli annonsert.

Han oppfordret til å overholde de planlagte sanitære tiltakene, passe på avstand og tillatt antall passasjerer. I terminalene vil også tiltakene som garanterer grunnleggende avstand opprettholdes. I alle tilfeller vil ikke PCR-testen være obligatorisk.

I tillegg la han til at forrige torsdag begynte salget av billetter med tog, buss og katamaran, men i tilfellet luftfart vil gjenåpningen skje gradvis i samsvar med tilgjengeligheten på fly.

Bare den første dagen ble det solgt 26 446 billetter, hvorav 14 950 gjennom byråene og 11 496 gjennom nettstedet APK Viajando, et alternativ hvor brukerne slipper å oppsøke et kontor.

Når det gjelder bytransport, understreket Rodríguez Dávila at alle statlige og ikke-statlige tjenester er etablert, bortsett fra i provinsene Sancti Spíritus og Ciego de Ávila, hvor begrensninger opprettholdes. Tilsvarende, med gjenåpning av bybussene, ble det satt i verk nye tiltak for å opprettholde avstanden, en utfordring som vi har jobbet med til tross for økonomiske begrensninger.

Lederen spesifiserte at sykkeltaxiene som vil bli innlemmet i tjenesten i hovedstaden, som drives helt av kvinnelige transportører, er i samsvar med den ikke-fossile energipolitikken. De er et nyttig alternativ for befolkningen, og har stor mobilitet på korte avstander.

Om internasjonal transport sa han at alle internasjonale flyplasser, unntatt Havanas, allerede er åpne for kommersielle flyvninger. Havanas er foreløpig begrenset til last og humanitære flyfrakter. Cayo Coco er kun åpen for turisme, basert på dagens situasjon i provinsen Ciego de Avila. Cayo Coco flyplass opprettholder sin internasjonale virksomhet bare for turistpassasjerer.

For åpne flyplasser er inn- og utreise for kubanere og utlendinger tillatt, og alle operasjoner vil være basert på strenge sanitære regler, og det vil bli tatt PCR-tester på 100 % av de reisende.

Rodríguez Dávila understreket at folk som hadde kjøpt billetter eller de som har tenkt å reise, burde kontakte flyselskapene for å bekrefte sitt valg. Begrensningen av bagasjen fastsettes til opptil to kolli i lasterom på opptil 32 kg hver.

Fra og med den 19.oktober vil forbudet mot innreise og opphold i kubansk territorialfarvann for fritidsbåter bli annullert, og muligheten for å motta cruise vil bli åpnet. I begge tilfeller fortsetter de vedtatte sanitærbestemmelsene å gjelde.

Når det gjelder gjenopprettingsstrategien til Samferdselsdepartementet, sa ministeren at planen inkluderer 32 tiltak som gjelder transport av gods, passasjerer, samt forbedring av ledelse og datastyring, blant annet.

Han sa at strategien på en generell og omfattende måte går videre, og fremhevet et system er designet for informasjon og assistanse til befolkningen. Dette er tilgjengelig på nettstedet til Samferdselsdepartementet. Når det gjelder port-transport-intern økonomi-operasjon, er tiltakene rettet mot å redusere betalingen for forsinkelse og å forbedre indikatorene.

GJENOPPRETTE TURISMEN MED HØYERE KVALITETSNORMER

Om gjenåpning av turismen, det såkalte lokomotivet for nasjonaløkonomien, sa ministeren, Juan Carlos García Granda, at den internasjonale turismen utvides til å omfatte alle provinsene i den nye normalen.

Han gjentok at åpningen av tjenestene vil være gradvis, avhengig av etterspørsel, og at de etablerte sanitære tiltakene vil bli strengt overholdt. Alle nasjonale reisende eller turister vil måtte ta en PCR-test og være pålagt å fylle ut helseerklæringen.

García Granda påpekte at tillatelse til privat utleie er gjenopprettet under dagens forhold. Bare provinsene Sancti Spíritus, Ciego de Ávila og Havana er for øyeblikket unntatt.

På samme måte gjenopptas salg av utflukter til alle territoriene, som er i den nye normalen, inkludert rundreisene fra Havana, fra den 19. oktober.

I følge ministeren gjenåpnes de internasjonale marinaene og bilutleie; hjemmemarkedet vil også kunne reise til Los Cayos(øyene), som ligger i territoriene som allerede er i normaliteten, og normal arbeidstid er gjenopprettet i turistanleggene.

Han gjentok også at tilbudene rettet mot nasjonale kunder vil fortsette å bli forbedret.

Han oppfordret til individuelt ansvar, overholdelse av retningslinjene og epidemiologisk overvåking av både arbeidere og turister. Som en del av de obligatoriske tiltakene nevnte han:

 • Mål temperaturen.
 • Hold avstand i fellesarealer.
 • Unngå konsentrasjoner.
 • Øk utendørs tilbud.
 • Ikke ta imot kunder eller arbeidstakere med luftveissymptomer.

Når det gjelder de som jobber i privatboliger som tilbyr utleie, etc., viste turistministeren til opplæringen som er gjennomført i disse dager, med det formål å utføre aktivitetene med minst mulig risiko. Mer enn 2000 arbeidere har blitt opplært.

ØKONOMISK STRATEGI FOR TURISMEN — NOEN TILTAK

Når det gjelder prioriteringene som er skissert i den økonomiske strategien for turistsektoren, understreket statsråden:

 • Behovet for å øke nasjonal produksjon og redusere importen.
 • Gi større autonomi i bedriftsledelse og stimulere konkurranseevnen.
 • Oppmuntre nasjonal og internasjonal turisme, og nå nivåene som fra før pandemien.
 • Utvide bruken av de nye teknologiene og øke tilgangen til Internett.
 • Innlemme alle turisme-produktene i Cubatravel-plattformen, og utvikle online-betaling for tjenester.
 • Fremme kulturen i Cuba Imagen.
 • Variere turist-tilbudene utover sol og strand.
 • Fortsette å stimulere utenlandske investeringer i jakten på utvikling av turistfasiliteter.
 • Styrke koblingen med universitetene.

Det handler om, avsluttet han, å fortsette å jobbe for en turisme med fred, helse, sunn rekreasjon, kultur og hvile.

Granma 17. oktober 2020, oversatt av Svein Mortensen


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s