Cuba vil produsere 100 millioner doser av sin koronavaksine!

I år vil Cuba produsere 100 millioner doser av sin egen koronavaksine, Soberana 02 for å dekke den interne etterspørselen og bistå andre land som ønsker seg vaksinen, rapporterte en ledende cubansk forsker onsdag.

«Vi omorganiserer vår produksjonskapasitet fordi vi virkelig har stor etterspørsel etter vaksinen, og vi må forberede oss, ”sa Vicente Vérez, direktør for Finlay institutt, til en gruppe journalister, på en konferanse der han ga en omvisning i laboratoriet der vaksinen mot COVID-19 produseres.

Finlay institutt har produsert både Soberana 02 og Soberana 01, sistnevnte i en mindre avansert forskningsfase. Andre bioteknologisentre på øya jobber med ytterligere to vaksinekandidater, Abdala og Mambisa.

De 100 millioner dosene som er planlagt, vil bare bestå av Soberana 02. En rekke land i verden har allerede vist sin interesse for vaksinen, som blant annet Vietnam, Iran og Venezuela, Pakistan og India, sa Vérez. Denne uken gikk Soberana 02 over på fase to-test, med 900 frivillige, og hvis det lykkes, vil den gå over til fase III med 150 000 frivillige i mars. De frivillige har ikke meldt noe særlig sterke reaksjoner og bivirkninger som følge av vaksineringen. Selv noen naboer til poliklinikken kom til å melde seg frivillig som en del av forsøket. Etter å ha blitt injisert, ventet folk – i alderen 19 til 80 år – på samme poliklinikk før de reiste hjem og ble fulgt opp i 24, 48 og 72 timer. Vérez understreket at antigenet er trygt etter å ha påpekt at det ikke inneholder det levende viruset. Likevel, deler av den, -ifølge eksperten – genererer dens plassering immunitet, men forårsaker ikke betydelige reaksjoner og trenger derfor ikke ekstra nedkjøling, som andre vaksine kandidater i verden.

I mellomtiden jobber Finlays forskere med land som Italia og Canada, med å verifisere virkningen av disse vaksinene – spesielt Soberana 01 – på mennesker som allerede har hatt COVID-19 og er helbredet, men i fare for reinfeksjon.

Effektivitet vurderes også for effekten av nye mutasjoner som den som er beskrevet i Storbritannia, Japan eller California.

Etter flere måneder med å holde pandemien under kontroll, fikk Cuba en ny bølge i begynnelsen av dette året, etter åpningen av flyplassene og internasjonal turisme, og til tross for at de hadde en forebyggende helseprotokoll. Fra mars til dags dato har 19.122 infeksjoner og 180 dødsfall blitt registrert på øya.

Forskeren ga ikke detaljer om prisen vaksinen vil ha for salg til andre land. På Cuba vil administrasjonen være gratis og frivillig.

Til tross for å være et lite land, har Cuba en utviklet vitenskapelig pol som produserer nesten alle vaksinene den trenger. «Cubas strategi for kommersialisering av vaksinen har en kombinasjon av humanisme, innvirkning på helsen og behovet til vårt system for å opprettholde (økonomisk) produksjonen av vaksine og medisiner for landet», uttrykte Vérez. ”Vi er ikke et multinasjonalt selskap der (økonomisk) avkastning er den viktigste årsaken,” la han til. “Vi jobber omvendt; å skape mer helse der avkastning blir en konsekvens som aldri vil være prioritert. ”

Oversatt og noe bearbeidet av Horacia Farinas, vara til styret i Cubaforeningen i Norge

Kilder:

Cuba will produce 100 million doses of Its Covid-19 vaccine

Cuba aims to immunise its population this year with its own coronavirus vaccine


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s