Til Den Norske Nobelkomite: Nobels fredspris 2021 bør tildeles Cubas helsearbeidere!

Vi befinner oss fremdeles i en alvorlig pandemi som drastisk har endret vår hverdag og fremdeles tar mange liv, hovedsakelig siden mars 2020. Midt opp i dette, er det det er en gruppe leger fra et lite land som har gitt håp og inspirasjon til mennesker rundt om i verden: de cubanske helsearbeiderne i Henry Reeve International Medical Brigade (HRIMB). Som en anerkjennelse for deres solidaritet, som redder tusenvis av liv, ofte med fare for egne liv, stiller Cubaforeningen i Norge seg bak og støtter den internasjonale kampanjen om at Nobels fredspris for 2021 bør bli tildelt Cubas helsepersonell, under HRIMB.

Henry Reeve var en 19 år gammel amerikaner som forlot hjemmet sitt i Brooklyn i New York for å delta i den cubanske frigjøringskampen mot Spania på slutten av 1800-tallet. Brigaden er oppkalt etter ham og ble dannet av Fidel Castro i 2005 etter at USA avviste et tilbud om å sende 1500 cubanske helsearbeidere for å yte humanitær hjelp i kjølvannet av orkanen Katrinas ødeleggelser.

Siden opprettelsen har 7400 frivillige helsearbeidere vært i frontlinjen. Før COVID-19 hadde brigaden behandlet mer enn 3,5 millioner mennesker i 21 land som ble herjet av verdens verste naturkatastrofer og epidemier. Anslagsvis er 90 000 liv blitt reddet som et direkte resultat av brigadens innsats. En av deres største bragder fant sted i 2014-2015, da brigaden sendte over 400 leger, sykepleiere og andre helsearbeidere til Vest-Afrika for å stoppe den farlige ebola-pandemien. De jobbet i regioner der helsetjenester og grunnleggende infrastruktur -systemer var minimale. Denne armeen av hvite frakker utgjorde den største medisinske innsatsen på bakken i Sierra Leone, Guinea og Liberia. Som en anerkjennelse for arbeidet tildelte Verdens helseorganisasjon (WHO) dem den prestisjetunge Dr. Lee Jong Wook Memorial Price for Public Health i 2017.

Brigaden jobber globalt for å stoppe spredningen av Covid-19 og forsøker samtidig å helbrede syke; ofte med fare for egne liv. Cuba har fulgt den internasjonale oppfordringen om at verden, slik som situasjonen fremdeles er, er avhengig av et omfattende internasjonalt samarbeid på kryss og tvers av regjeringer og ideologier. Dette viser Cuba er mulig, ikke bare gjennom tomme ord, men først og fremst gjennom å vise handlekraft og solidaritet.

Dette viser Cuba er mulig til tross for at USA ytterligere har strammet inn sanksjonene mot Cuba og til og med ha innført Cuba på USAs liste over «land som sponser terrorisme». Samtidig har Det hvite hus truet andre land som ønsker Cubas hjelp, med bøter, sanksjoner og kutt i bistand. Likevel får Cuba fortsatt forespørsler om medisinsk hjelp fra forskjellige deler av verden. Mange av landene er historisk allierte av USA.

I kjølvannet av pandemien er ikke helsebrigadens innsats begrenset til Sør-Amerika og Afrika. Vi finner dem også i Persiabukta, Aserbajdsjan, Oman, Kuwait, De forente arabiske emirater og Qatar. Brigadene har også bidratt i flere steder i Italia og Andorra, så vel som i britiske Turks- og Caicosøyene og i franske Martinique.

Siden pandemien på alvor brøt ut i mars 2020, har Cuba hittil sendt over 54 helsebrigader til 40 land og territorier. For å motarbeide COVID-19 viruset har over 4000 helsearbeidere blitt mobilisert, av disse er 65 prosent kvinner.

Cubaforeningen i Norge stiller seg bak den internasjonale kampanjen om at Nobels Fredspris 2021 bør bli tildelt:

Cubas internasjonale helsearbeidere, under Henry Reeve International Medical Brigades.

CUBAFORENINGEN I NORGE

Cihan Karakoc

Leder

31.01.2021


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s