Cuba jobber med et eget COVID-19 vaksineprogram. Den har en historie med å bekjempe sykdom uten hjelp fra Vesten!

Teknikeren Mayelin Mejias jobber ved et vaksinebehandlingsanlegg ved Finlay Vaccine Institute i Havana 20. januar 2021. YAMIL LAGE

Cuba utvikler vaksinen, Soberana 02, bl.a. til egen befolkning. Tre andre vaksiner er også under arbeid. Cuba har en historie med effektive kampanjer uten vestlig hjelp. Flere antikapitalistiske land har uttrykt interesse for å få vaksinen. En vaksine utviklet av den kubanske regjeringen er spioneringen for å gå inn i fase 3-studier i mars, noe som øker utsiktene til at den lille, kommunistiske nasjonen som produserer en hjemmelaget vaksine.

Vaksinen, Soberana 2, har ennå ikke blitt godkjent formelt. Men Cuba satser stort på suksessen, som bygger på en historie med medisinske programmer der nasjonen har handlet alene. Landet tar sikte på å være en av de første i verden som vaksinerer hele befolkningen på 11 millioner innen utgangen av 2021, selv om de vil begynne betydelig bak andre land som allerede vaksinerer. 100 millioner doser Soberana 02 kan landet produsere for innenlands bruk, og eksport innen, utgangen av året, sier tjenestemenn der.

Landet utvikler fire vaksiner parallelt. Finlay Institute of Vaccines er ledende på Soberana 02, og også Soberana 01, som ikke er kommet så langt i prosessen. To andre, Abdala og Mambisa, utvikles av Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología. Mambisa, som fortsatt er veldig tidlig i testfasen, er for intranasal behandling, noe som betyr at den vil bli gitt gjennom nesen i stedet for med en sprøyte i en muskel. Begge instituttene er finansiert og drevet av den kubanske regjeringen.

Et lovende program – men lite offentlig data

» Finlay Instituttet er en ledende biofarma-institusjon på Cuba», sa professor Beate Kampmann, direktør for Vaccine Center ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, til Insider i et intervju. «Dette er en solid bedrift som allerede lager vaksiner for en stor del av Latin-Amerika, inkludert stivkrampe og andre sammensatte vaksiner.»

Hvis det viser seg at Soberana 02 er effektiv i kliniske fase 3-studier, vil det være den første vaksinen mot COVID-19 som er utviklet i Latin-Amerika. Fase 3 er den siste fasen før en vaksine generelt er godkjent av nasjonale myndigheter.

En fase 1-prøve på en vaksine er begrenset til et dusin mennesker; for å vise at den er trygg. Fase 2 involverer ofte mer enn 100 personer, og måler bivirkninger og hvordan det brede immunforsvaret reagerer. Fase 3 er vanligvis den virkelige testen for om vaksinen fungerer, og involverer flere hundre frivillige. Målet er å måle hvor effektiv vaksinen er sammenlignet med en kontrollgruppe.

Pfizer-, Moderna- og AstraZeneca-vaksinene gikk alle gjennom fase 3 før utbredt bruk. For at WHO skal godkjenne vaksinene for nødbruk, må Cuba vise at de har minst 50% effekt.

Dataene fra studieresultatene i fase 1 og 2 er ikke publisert ennå, noe som gjør det vanskelig for eksterne eksperter å bedømme om de fungerer. Tidligere resultater er en nyttig indikator, men ingen garanti for suksess. Eksperimentelle COVID-19-vaksiner kan falle ut ved første hindring.

Pharma-gigantene Merck og Sanofi ga opp vaksinekandidater etter at tidlige studier ikke slo til. Kubanske forskere sa til Mesa Redonda, et populært kubansk TV-program, at vaksinene «fungerer bra». Forskerne sa at de brukte velprøvde vaksineplattformer, utviklet av Cubas bioteknologiske industri.

Soberana 02 er en sammensatt vaksine, en type vaksine som bærer den delen av piggproteinet som binder seg til humane celler. På egenhånd vil ikke denne biten av protein utløse en sterk immunrespons, så

vaksinen er bundet til («konjugert med») et annet stoff for å øke effektiviteten. Hos dyr utløste vaksinen en sterk nøytraliserende respons, ifølge data som ennå ikke er gjennomgått av andre forskere. Kampmann sa at ifølge tilgjengelige data har vaksinens fase 1-studier, som startet i oktober, nettopp fått deltakere. Fase 2 ble startet 21. desember 2020, og er planlagt å rekruttere 910 deltakere i løpet av et år.

I en tweet 5. januar sa Finlay-vaksineinstituttet imidlertid at 700 deltakere allerede hadde mottatt den første dosen av fase 2-studien av Soberana 02, og at de forventer en fase 3-prøve i mars. Når testene starter, skal vaksinen gis til 42 000 kubanere, med sikte på å bli utvidet til resten av befolkningen på et senere tidspunkt. Om utformingen av vaksinen sa Kampmann at denne typen vaksine har blitt brukt av dette teamet mange ganger før, og sannsynligvis vil den være ganske trygg. Men, sa hun, inntil de relevante dataene fra forsøkene er offentlige, er det umulig å vite hvor god vaksinen er.

I løpet av de siste tiårene har Cuba pløyd penger inn i sin statseide biotekniske industri. Etter revolusjonen i 1959 ble utenlandske og innenlandske medisinselskaper nasjonalisert, og den kubanske regjeringen har drevet en sentralisert bioteknisk industri siden den gang. Professor Helen Yaffe, en Cuba-ekspert, sa til Insider: «I de avanserte kapitalistiske landene i Europa og USA vet vi ikke mye om Cubas dyktighet innen medisinsk vitenskap og global helse.» Yaffe er foreleser i økonomi og sosialhistorie ved Glasgow University og forfatter av «We Are Cuba !: How a Revolutionary People Have Survived in a Post-Soviet World». «Men i det globale sør,» fortsatte hun, «gjør de det. Hvorfor? For i over 60 år har Cuba hatt 400 000 helsearbeidere som jobber over hele verden.»

Den lille øynasjonen er vant til å eksportere medisinske fagpersoner til kriseramte områder i verden i et program kalt Henry Reeve Brigaden, som ble kjent gjennom overskrifter tidlig i pandemien, da kubanske medisinere kom for å hjelpe den overmannede Lombardia-regionen i Italia. Arbeidet førte til en kampanje for å nominere de kubanske legene til Nobels fredspris 2021, som har blitt støttet av amerikanske kjendiser Tom Morello og Danny Glover.

Yaffe fremhever at den kubanske bioteknologisektoren er spesiell. Fordi den eies av staten og ikke involverer spekulativ finansiering, sa hun at målet ikke er å tjene penger, men prioritere folks helse.

Denne tilnærmingen blir av noen sett på som medisinsk, humanitær støtte, av andre som medisinsk diplomati. Cuba er «en global leder innen sør-sør-teknologioverføring», sa WHO i en rapport publisert i 2015. Den har tidligere ført til avtaler med Algerie, India, Brasil, Kina, Sør-Afrika, Mexico, Argentina, Vietnam og Malaysia. Flere land har offentlig uttrykt interesse for å kjøpe Soberana 02-vaksinen når fase 3-studien er fullført, bl.a. Jamaica, Venezuela, Vietnam, Pakistan og India. Den afrikanske union, som representerer alle 55 nasjoner i Afrika, har også vist interesse. Latin-amerikanske land vil sannsynligvis også be om vaksine hvis den viser seg å være effektiv, ifølge Beate Kampmann, professoren i London.

Cuba lager gul feber og stivkrampe-vaksine for barnevaksineringsprogrammet i området, og Kampmann sa at det er «tillit til deres evne til å levere vaksiner». «Prismessig vil de også være attraktive», sa Kampmann. Kubanske vaksiner vil sannsynligvis koste mindre enn andre lisensierte vaksiner, som er for dyre for land med lav og mellominntekt, sa hun.

Søndag sa Mexicos utenriksminister at de vurderte å godkjenne en fase 3-prøve med en kubansk vaksine der, iflg. lokale medier. Iran skal være det første “fremmede” landet som får vaksinen, i en fase 3-prøve med Soberana 02-kjøring i samarbeid med Pasteur Instituttet i Iran. Opptil 150 000 kubanske og iranske frivillige skal få vaksinen under denne prøven. Begge land har lenge vært underlagt sanksjoner ledet av USA. Iran har hatt et vekslende forhold med vestlige vaksiner, og har beskyldt sanksjonene fra tidligere president Donald Trump for å hindre dets tilgang til vaksiner.

I juli 2020 oppfordret FNs spesialrapportører USA til å oppheve embargoen mot Cuba, som de sa hindret leveransen av «medisin, medisinsk utstyr, mat og andre varer som var viktige for å overleve pandemien.» Iran har det høyeste antallet COVID-19 tilfeller i området. 8. januar forbød Iran import av COVID-19-vaksiner fra USA og Storbritannia, etter at Ayatollah Ali Khamenei kalte dem «upålitelige». Derimot har landet begynt å gi den russiske Sputnik V-vaksinen til helsepersonell, og Irans president Hassan Rouhani som sier at han er villig til å ta vaksinen for å bevise at den er trygg.

Yaffe, Cuba-eksperten, sa at mange av landene som har uttrykt interesse for Soberana 02 offentlig allerede har tett samarbeid eller joint ventures med Cuba, noe som vil gjøre det lettere å ta i bruk en vaksine. Det er mulig, sa hun, at andre land har kontaktet Cuba angående bruk av vaksinen, men har gjort det privat av frykt for USA. Selv om president Barack Obama tok skritt for å mildne tiltakene mot Cuba, ble de for det meste gjenopptatt under Trump-administrasjonen. Det hvite hus sa 28. januar at det ville gjennomgå Cuba-politikken, men har ennå ikke gjort noe i praksis. I mellomtiden er Cubas fortsette alene.

INSIDER Business – Marianne Guenot 15. februar 202

Oversatt og tilrettelagt av Svein Morten


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s