Cubas bidrag til FNs sikkerhetsråd for å opprettholde fred under COVID

75 UNGA: Uttalelse fra Cuba under den åpne debatten i Sikkerhetsrådet om «Opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet: implementering av resolusjon 2532»

Herr president;

Syv måneder etter at Sikkerhetsrådet vedtok resolusjon 2532 (2020), fortsetter COVID-19- pandemien å være en global utfordring som har utløst en krise med mangfoldige og herjende effekter, ikke bare for helse, men også for økonomi, handel og samfunn. i det store.

Pandemien har forverret et internasjonalt scenario preget av skjørhet i helsesystemer og hamstring av vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd i farmasøytisk virksomhet og kommersialisering av medisin, i stedet for å prioritere menneskelig velvære og liv.

Den nåværende internasjonale ordenen, hvor alvorlige forskjeller vedvarer mellom samfunn og nasjoner, gjengir de rikes privilegier, samtidig som de fordømmer flertallet til fattigdom, matusikkerhet, underutvikling og ekskludering.

COVID-19 har ført til tap av millioner av arbeidsplasser og den verste økonomiske kollapsen på ni tiår. Likevel opplevde verdens 500 rikeste mennesker den største veksten i sin formue på åtte år. Nyliberalismen har ikke klart å takle pandemien og ulikheten. Det er også et presserende behov for å implementere omfattende politikker som setter mennesker først og ikke økonomisk fortjeneste eller politiske fordeler.

Det er alarmerende at knapt 10 land har kjøpt 95 prosent av vaksinene produsert mot COVID-19, som rapportert i januar av Verdens helseorganisasjon. En global og felles respons er nødvendig for å sikre rettferdig tilgang til vaksinering. Det internasjonale samfunnet må samarbeide, basert på samarbeid og solidaritet, for å utvikle effektive og rimelige vaksiner for alle. Ellers risikerer vi å forverre ulikheter, konflikter og politiske spenninger, spesielt i utviklingsland.

Herr president,

På grunn av dens alvorlige og flerdimensjonale innvirkning på samfunnene våre, utgjør pandemien en trussel mot bærekraftig utvikling av folket og en ekstra utfordring for oppfyllelsen av 2030-agendaen.

Det er en dyp økonomisk nedgang der landene i sør vil bli hardest rammet. Vi opplever alle den globale økonomiske sammentrekningen, men bare noen av oss bærer den ekstra byrden av kriminelle ensidige tvangstiltak som bryter med folkeretten og FNs pakt. Virkningen av slike tiltak har forverret vanskeligheter landene som er utsatt for for å bekjempe pandemien og på vei til bedring.

USAs regjering intensiverte den langvarige og folkemordske økonomiske, kommersielle og finansielle blokkeringen mot Cuba med nye tiltak som har påvirket den nasjonale innsatsen for å konfrontere pandemien. Vekten på å hindre vårt lands viktigste inntektskilder, ødeleggende drivstoffforsyning og hindre våre handelsforhold, nådde et nivå av infamy, som endte med den vilkårlige og uberettigede inkluderingen av Cuba i den falske listen over statlige sponsorer av terrorisme, som er utarbeidet ensidig og uten noen som helst legitimitet av utenriksdepartementet.

Landet vårt har oppnådd positive resultater for å forebygge og takle pandemien, basert på et universelt, kvalitets- og gratis helsesystem; høyt spesialiserte menneskelige ressurser; et robust system for vitenskap og teknologisk innovasjon og en prestisjetung bioteknologisk og farmasøytisk industri. Cuba vil være et av de første landene som immuniserer hele befolkningen mot COVID-19 ved å bruke sin egen vaksineproduksjon og distribusjonsevne.

Samtidig har vi vært i stand til å bidra i kampen mot pandemien på alle kontinenter. I tillegg til det medisinske samarbeidet som allerede er på plass i 59 nasjoner, har 56 brigader av Henry Reeve International Contingent blitt sendt til 40 land og territorier.

Ingen handlinger som tjener politiske formål og bruker falske påskudd mot Cubas medisinske samarbeid, vil stoppe vårt humanistiske, altruistiske og støttende kall.

Herr president,

Det er opp til FNs generalforsamling, som organisasjonens mest representative og demokratiske organ, å påta seg den sentrale rollen i å koordinere internasjonal innsats for å adressere pandemien og dens konsekvenser. Sikkerhetsrådets inngripen i saker utenfor dets kompetanse må opphøre, særlig i de som faller inn under mandatet til forsamlingen og andre spesialiserte byråer i FN-systemet, i dette tilfellet Verdens helseorganisasjon.

Virkeligheten vi står overfor gjelder oss alle og krever at vi setter viljen til handling og solidaritet foran passivitet og egoisme. Mennesket etterlyser en effektiv løsning.

Takk skal du ha

Onsdag 17. februar 2021

Oversatt og tilrettelagt av Cihan Karakoc, leder i Cubaforeningen i Norge


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s