NRK må slutte å være et talerør for USAs intervensjoner i Latin Amerika!

Mobilisering i La Paz som krever rettferdighet for massakrene Sacaba, Senkata, Pedregal og Montero (bilde: Alainet)

NRK sin dekning av situasjon i Bolivia etter kuppet i november 2019 har vært skandaløst for å si det mildt. Nå, etter at Bolivia har returnert til en normal demokratisk situasjon, pga. den overveldende seier i fjorårets valg til det samme parti, MAS (Movimiento al Socialismo) som ble styrtet av militærkuppet, fortsetter NRK med sin ideologisk manipulerende desinformasjonsformidling. Grunnen er arrestasjon av kupp-president Jeanine Áñez, og andre ledende personer ansvarlig for kriminelle handlinger under og etter statskuppet.

NRK vil ha oss til å tro at Áñez tok over som landets legitime president etter at sittende president, Evo Morales «dro i eksil». NRK glemmer beleilig å nevne at han ble tvunget i eksil av militæret etter brutale angrep på hans familie og ledende ministrer i den lovlige valgte regjering. Vi ble fortalt at pågripelsene er blitt kritisert som politisk motivert. Inntrykk NRK ønsker å formidle ved å videreformidle det høyreekstreme opposisjonens ubegrunnede beskyldninger er at «venstresiden» har vunnet tilbake makten og vil nå hevne seg overfor opposisjonen.

Hallo NRK! Har ikke dere fått med at det fant sted et brutalt statskupp i november 2019? At en nøye regisserte destabiliseringskampanje støttet av USA og OAS førte til et voldelig regimeskifte, der Áñez ble innsatt i strid med landets grunnlov, maktovertagelse ble fulgt av minst to massakrer, og forfølgelse, sensur og nedstenging av medier som var kritiske til kuppregime. Kuppregimets selverklærte mandat var å ha en tilsynsrolle til et nytt «demokratisk» valg kunne arrangeres. Istedenfor ble nyvalg utsatt i et år, og kuppregimet satt i gang en fullstendig omstrukturering av landets økonomisk, sosial, og diplomatisk politikk uten et elektoralt mandat. Bl.a. ved å bryte diplomatisk kontakt med Cuba og kaste ut over 700 cubanske leger på terskelen av Corona pandemien, noe som hadde enorme negative konsekvenser, spesielt for landets meste utsatte folkegrupper.

Áñez og hennes medtiltalte kuppmakere, er tiltalt for alvorlige kriminelle handlinger under et ulovlig og grunnlovsstridige kuppregime. Realiteten er at det nå foregår en legitim rettsforfølging av personer som har begått alvorlige forbrytelser, satt i gang av rettsvesenet i et land med en lovlig demokratisk valgt regjering, med enorme folkelige støtte. Noe som er meget vanskelig å oppfatte ifra NRKs misvisende reportasjer.

Tiden er moden for at NRK tar sitt ansvar alvorlig, og begynner å bruke skattebetalernes penger til å formidle mer kvalitets,- og faktabasert -fremstillinger av sammensatte og sterke ideologiserte konflikter i Latin-Amerika. NRK skal formidle profesjonell, balansert og nøytral informasjon om konflikter rundt om i verden, ikke ta del i dem ved å fungere som et talerør for USA (og deres ekstreme høgre alliertes) internasjonale intervensjoner rundt om i verden!

Cubaforeningen i Norge og Latin-Amerikagruppen i Bergen har derfor sendt en klage til Kringkastingsrådet.

Dave WatsonLatin-Amerikagruppen i Bergen


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s