Green Climate Fund – prosjekt om klimaendringer på Cuba med finansiering verdt millioner av dollar

Mangrover er tilstede i hele 70% av Cubas kystlinje. Foto: UNDP Cuba / news.un.org

“Kystmotstand mot klimaendringer på Cuba gjennom økosystembasert tilpasning (Mi Costa)» kommer 1,3 millioner mennesker til gode i 24 kommuner og syv kystbyer i provinsene Pinar del Río, Artemisa, Mayabeque, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas og Granma. Mangroveskog finnes ved 70% av de kubanske kystene. Kystsamfunn deltar i et initiativ for å regenerere dem.

FNs Grønne Klimafond (GCF) godkjente en bevilgning på 23,9 millioner dollar til et prosjekt for kystmotstandsdyktighet som skal gjennomføres langs den sørlige kysten av Cuba. Initiativet vil bli supplert med 20,3 millioner fra den kubanske regjeringen som en del av deres bidrag til Parisavtalen.

Denne summen og gjennomføringen av prosjektet «Coastal Resilience to Climate Change in Cuba through Ecosystem-Based Adaptation (Mi Costa)» vil være til nytte for 1,3 millioner mennesker i 24 kommuner og syv kystbyer i provinsene Pinar del Río, Artemisa, Mayabeque, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas og Granma.

Ifølge nettstedet til Departementet for vitenskap, teknologi og miljø (CITMA) ble prosjektet godkjent under den siste sesjonen av det 28. møtet i styret for Green Climate Fund, bare «med protest av politiske grunner» fra USAs representant.

Prosjektet er planlagt å vare i 30 år, og tar sikte på å gjenopprette mer enn 11 000 hektar mangrove, 3000 hektar sumpskog og 900 hektar sumpgress. Finansieringen vil bidra til å forbedre tilstanden til mer enn 9000 hektar sjøgress og tilnærmet 134 kilometer korallrev. De er viktige, beskyttende barrierer mot økende havnivå og stormflod, ifølge UN News.

Det vil bli gjennomført av organer tilknyttet Institutt for havvitenskap (ICIMAR), og gjennomføringen vil støtte gjennomføringen av statsplanen for arbeid mot klimaendringer (Tarea Vida) og styrke samarbeidet med UNDP på Cuba.

Med tanke på at Cuba er svært sårbar for virkningene av klimaendringer, viser anslag at hvis ikke noe blir gjort, vil rundt 21 kystsamfunn forsvinne helt på øya mot slutten av det 21. århundre. Mer enn 98 vil bli hardt rammet av klimarelaterte trusler.

Å løse problemet gjennom en integrert tilnærming vil tillate økosystemer å fungere som barrierer i møte med virkningene av klimaendringene, som fører til kysterosjon og flom, samtidig som de kontrollerer saltinntrengingen.

På det 28. møtet i Green Climate Fund ble 15 prosjekter til en verdi på over 1,2 milliarder dollar godkjent. I tillegg til Cuba, det eneste landet i Amerika som sammen med Mexico fikk bidrag, vil mer enn ti nasjoner fra Afrika, Midtøsten og Asia få hjelp til å fremme arbeid til fordel for helsen til planeten og dens innbyggere.

On Cuba News, 24.03.2021

Oversetting og tilrettelegging: Svein Mortensen, styremedlem- og reiseansvarlig i Cubaforeningen i Norge


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s