Vestlig undergraving gjennom «uavhengige» medier!

Et nettverk av medier prøver å legitimere den amerikanske hegemoniske visjonen om demokrati og frihet på Cuba. Med sin anneksjonistiske strategi blir de sosiale medienene forgiftet med feil fremlagt informasjon om nesten alt som skjer på øya.

De er klassifisert som «uavhengige eller alternative», men det er pussig at alle som driver blant annet CiberCuba, ADN Cuba, cubanere por el Mundo, Cubita Now, Cubanet, Periodismo de Barrio, El Toque, El Estornudo og YucaByte, bor i utlandet, de fleste i USA, og deres kommunikasjonsstrategiene er formelen som spores til den politiske utformingen som dominerer i det landet.

Maykel González, fra det undergravende nettstedet Tremenda Nota, uttalte offentlig at han under sitt opphold i USA, spesielt i delstaten Ohio, deltok på et akademisk program med lektorer fra universitetet.

«Det var en kontakt med tjenestemenn som hadde ansvaret for å delta i pressen i utenriksdepartementet. Jeg hadde en privat avtale med statsansvarlig Priscila Hernández,» sa González.

Rapporten fra Kommisjonen for bistand til et gratis Cuba fra juni 2004 registrerer de viktigste undergravende linjene mot øya, inkludert markedsføring av presseprosjekter. Siden den gang har alle administrasjoner etter president George W. Bush tilpasset mediedesignet til hver kontekst.

Utenriksdepartementet, USAs byrå for internasjonal utvikling (USAID) og National Endowment for Democracy (NED), finansierer dette mediemaskineriet som har dratt nytte av de mer enn 500 millioner dollar som Det hvite hus bestemte seg for de siste 20 årene for undergravningen på Cuba.

For å raskt motta midler har flere av disse kontrarevolusjonære digitale publikasjonene blitt registrert i andre land som ikke-statlige organisasjoner (NGO).

Slik er tilfellet med nettstedene El Toque, gjennom kollektivet Más, basert i Polen, og El Estornudo, opprettet på Cuba, og senere legalisert i Mexico som en NGO.

Carlos Manuel Álvarez, direktør for El Estornudo, ankom Cuba 24. november for å bli med i San Isidro medieshow.

Abraham Jiménez Enoa, som var deltaker på det samme nettstedet, sa at han ikke vet hvor mye den totale finansieringen av «mediet» er, fordi alt er skapt utenfra. «Samarbeiderne som gjør at bladet tar betalt for arbeid, med en fast lønn på 400 CUC. Inntil jeg dro, ble El Estornudo finansiert av NED og Open Society, ”sa Jiménez Enoa.

Disse mediene som kaller seg alternative og uavhengige, diskvalifiserer seg selv når det blir avslørt hvor deres levebrød kommer fra, selv om de noen ganger prøver å avlede oppmerksomheten fra pengenes opprinnelse.

Forskeren ved Senter for studiene om den vestlige halvkulens og USA, Yazmín Vázquez Ortiz, forklarte at finansiering, opplæring og teknisk assistanse er grunnpilarer, hvorfra forholdene som eksisterer i samfunn som kan være gjenstand for intervensjon, blir utnyttet til å oppmuntre  bevegelser som kan fremme den endringen USA ønsker.

De som leder og samarbeider i disse områdene gjør det gjennom organisasjoner basert i USA, Europa eller Latin-Amerika.

Nestleder for det samme senteret, Olga Rosa González Martín, understreket at ved å fungere som en privat organisasjon, mottar de private midler, det kan være fra ethvert individ eller fra ethvert selskap på internasjonalt nivå, noe som gjør det vanskeligere å bevise virksomhetens forbindelse til en bestemt regjering og dens utenrikspolitiske mål.

The Peace and War Journalism Institute, Factual, Distintas Latitudes, Swedish Human Rights Foundation, Hypermedia Editorial, Diario de Cuba, Cubanet, la Universidad Sergio Arboleda og mange flere, fungerer som entreprenører for disse servile presseprosjektene.

José Jasán, fra det undergravende nettstedet El Toque, presiserte at «det mest akseptable for‘ bedriften ‘er at når en gruppe kubaner går for å få opplæring, gir det dem muligheten til å betale dem direkte. «

Elaine Díaz Rodríguez, fra Periodismo de Barrio, sa at de vendte seg til internasjonalt samarbeid. «Først ble det finansiert med besparelsene jeg fikk med meg til Cuba fra stipendet, og senere klarte vi å gjennomføre et pilotprosjekt med Swedish Foundation for Human Rights. Vi oppnådde en allianse med den norske ambassaden som vi er her gjennom, sa han.

I dette designet fra NED skiller den kubansk-amerikanske Aimel Ríos Wong seg ut. Som leder av Cuba-programmet fordeler han de godkjente midlene til å demontere ideologiske og kulturelle paradigmer utenfra og innenfra på øya.

Maykel González, fra nettstedet Tremenda Nota, kommenterte at Ríos Wong ringte ham, de gikk ut for å «ta en tur i Washington,» og anerkjente ham som en som har vært til stede, som hele tiden har snakket med skuespillere, begge fra journalistikk. og sivilsamfunnet.

«Vi jobber med rundt 7.000 amerikanske dollar i et kvartal, hvorfra vi planlegger arbeidet, og det tildeles av alle satsene vi må betale,» sa Maykel González.

Som strategi velger de sine fremtidige ledere, trener dem, belønner, finansierer, stimulerer, synliggjør, samler, styrker, veileder og gir dem rom og plattformer.

«Det de sier er: ingen forteller meg hva jeg må skrive, ingen forteller meg hva som er redaksjonen på siden min eller artiklene jeg skriver. De trenger ikke å fortelle deg, du har allerede antatt den linjen, du får finansiering, fordi du allerede har sagt disse tingene, og du vet at hvis du ikke sier dem og ikke følger den anti-regjeringslinjen, vil du ikke motta finansieringen, «sa Javier Gómez Sánchez, spesialist i audiovisuelle medier.

Etter hvert som IT-utviklingen i landet har gått fremover, sa Gómez Sánchez at folk hat fått større tilgang til internett, og undergravingskrigen har økt og organisert seg, fordi muligheten for å nå visse sektorer med denne typen mediemanipulering av befolkningen har økt .

Dr. Ernesto Estévez, medlem av det kubanske vitenskapsakademiet, minnet at dette fenomenet har vært noe som har virket i mange år, med sikte på å reversere den kubanske revolusjonen, og foreta en kapitalistisk restaurering.

Offentlige kilder fra den amerikanske regjeringen selv viser økningen i disse midlene de siste årene, akkurat når den kubanske staten utvikler seg i omformingen av den nye økonomiske og sosiale modellen.

Dette blir bekreftet av en oppfordring fra Office of Democracy, Human Rights and Labour ved det amerikanske utenriksdepartementet om å finansiere forslag knyttet til sivile og politiske rettigheter på Cuba, midt i provokasjonene som er formulert de siste dagene.

I tillegg til innføringen av restriktive økonomiske tiltak og det komplekse epidemiologiske scenariet til COVID-19, stilte fiendens pressemedier opp for å diskreditere den kubanske regjeringen og delegitimere det sosiale systemet.

«Det har å gjøre med fremstilling av meningsmatriser, som har to essensielle egenskaper: for det første er de skapt for å utnytte den utilfredsheten som eksisterer knyttet til visse spørsmål, og rette dem mot regjeringen, sosialismen og det politiske systemet; og for det andre prøver de å fremme liberal tenkning på Cuba, basert på liberalisme, som er kapitalismens ideologi, «sa psykologen Karima Oliva Bello.

I kommunikasjonsrammeverket er den såkalte influencer med hyperkritiske tendenser, skapt for å generere empati og ideologiske tendenser hos tusenvis av tilhengere, gjennom sosiale nettverk.

Fiendtlige presseprosjekter, i dette scenariet, blir identifisert som instrumenter fra den amerikanske regjeringen i sin ukonvensjonelle krigsstrategi mot Cuba.

Den som bruker nyhetene publisert av destabiliserende medier, kan tro at Cuba er et land som kollapser. Imidlertid er det en nasjon som lever en annen virkelighet.

Videolenke til «Uavhengige medier som finansieres av USA» : https://youtu.be/9uXuP8D1icA

Granma, 20.12.2020

Oversettelse og tilrettelegging av Horacio Fariñas, styremedlem i Cubaforeningen i Norge


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s