Hvorfor utvikler Cuba flere vaksiner samtidig?

Kubanske vaksinekandidater. Foto: Abel Padrón Padilla / Cubadebate.

Dette ble nylig besvart av presidenten for BioCubaFarma, Eduardo Martínez Díaz. Han kommenterte vaksinasjonsplanen på øya og estimatet om at i 2021 vil hele den kubanske befolkningen være vaksinert.

Kombinasjonen Sovereign 02-Sovereign Pluss og vaksinekandidaten Abdala ble valgt til å gå videre til fase II og III, og er de som sannsynligvis vil bli brukt til massevaksinering på Cuba.

Basert på strategien utviklet av Folkehelsedepartementet, vaksinasjonsplanen, og med tanke på prognosene for doseleveransene, er vurderingen at hele befolkningen vil være vaksinert i 2021. Dette vil gjøre Cuba til et av de første landene i verden som har vaksinert hele sin befolkning, og muligens de første til å gjøre det med sin egen vaksine, sa presidenten for BioCubaFarma, Eduardo Martínez Díaz.

I et intervju med det russiske nyhetsbyrået Sputnik nylig, forklarte også dr. med. Martínez Díaz at kubanske vaksiner under utvikling mot COVID-19 bruker som grunnlag det samme antigenet som i SARS-CoV-2-viruset. Dette er det reseptorbindende domenet til protein S (RBD, pga. akronymet på engelsk). Dette er produsert i to forskjellige systemer, ett i pattedyrceller og det andre i gjærceller.

Parallelt, sa han, ble det gjort fremgang i fem “oppskrifter”. De er teknologiske plattformer som vi mestrer godt, de er trygge, vi har brukt dem i andre vaksiner vi produserer. «Vi ønsket å gå til det sikre, vi hadde ideen om å velge og gå videre med de mest effektive. Hva skjedde? Alle variantene har vist positive resultater og kan være nyttige i forskjellige nisjer».

Over en million mennesker har allerede blitt vaksinert på Cuba som en del av helsetilbudet.

Kombinasjonen Sovereign 02-Sovereign Pluss og vaksinekandidaten Abdala ble prioritert til å gå videre til fase II og III og er de som vi sannsynligvis vil bli brukt i massevaksineringen på Cuba, sa han.

“En annen grunn til at vi jobber med forskjellige varianter av vaksiner, er den økonomiske, kommersielle og økonomiske blokaden som USAs regjering gjennomfører mot øya”, «og vi gjennomfører ulike prosesser, hvis den ene blir gjort vanskelig, så har vi andre,» sa presidenten i BioCubaFarma.

Ifølge presidenten, når det gjelder utvikling og produksjon av vaksiner, uansett hva det måtte være, er det behov for et stort antall komponenter som er hentet fra forskjellige kilder. I vårt tilfelle jobber vi intenst for å oppnå større uavhengighet og ikke være så avhengige av importen av disse produktene. Blokaden skader oss veldig, påvirker hvor raskt vi kan få disse råvarene og gjør dem betydelig dyrere, forklarte han.

«Det er mye vi må gjøre for å unngå denne umoralske og urettferdige blokaden. Det har gått mer enn 60 år, og vi har lært å holde ut og finne løsninger, men det koster.”

Han minnet også om at BioCubaFarma har i mer enn 30 års erfaring innen utvikling og produksjon av vaksiner: disse er kjent i mange deler av verden hvor de har blitt brukt, og vi har sertifisering fra lokale myndigheter og Verdens helseorganisasjon. I tillegg, minnet han om, produserer vi åtte av de vaksinene vi bruker i Det utvidede vaksineprogrammet.

“Fra begynnelsen visste vi at vi kunne utvikle våre egne vaksiner. Det var også lett å forestille seg hva som skjer nå, at det ikke ville være nok forsyninger og prisene ville være for høye. Jeg er overbevist om at vi har gjort det rette. I tillegg vil vi hjelpe andre land.

Granma, 19.05.2021

Oversatt og tilrettelagt av Svein Mortensen, styremedlem- og reiseansvarlig i Cubaforeningen


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s