Protestene på Cuba bærer USAs fingeravtrykk!

Uttalelse fra Cubaforeningen i Norge

Protestene på Cuba søndag 11. juli bærer USAs fingeravtrykk!

Cuba opplevde søndag 11. juli demonstrasjoner og protester som følge av stor mangel på mat, medisiner og strømforsyning, som har utviklet seg til hærverk og butikktyverier i flere deler av landet.

Den prekære situasjonen som har oppstått er først og fremst et direkte resultat av den mangeårige og fremdeles pågående amerikanske blokaden. Ytterligere 243 sanksjoner ble iverksatt av Trump-administrasjonen. I tillegg kommer virkningen av COVID-19-pandemien og at Cuba urettmessig har blitt oppført på USAs makabre liste over «stater som sponser terrorisme» og «stater som ikke gjør nok for å bekjempe slavehandel».

Nå forsøker politikere og grupper i USA med høyreorienterte, pro-blokade og regimeskifte holdninger å manipulere situasjonen. De har bedt om å opprette en såkalt «humanitær korridor» (påskudd for amerikansk intervensjon).

Alle som virkelig er interessert i å hjelpe det cubanske folket, bør be USAs regjering og kongress om å lette de ødeleggende sanksjonene umiddelbart og avvikle blokaden. En umenneskelig blokade som dreper cubanere og holder strupetak på en hel nasjon.

Det var ikke tilfeldig eller spontant at protester og demonstrasjoner fant sted i et stort antall byer nærmest samtidig. Dette avsløres blant annet av at den største demonstrasjonen mot Cubas regjering fant sted faktisk i Miami. De samtidige og påfølgende små demonstrasjonene i flere byer i Europa er også et tydelig tegn på at protestene i og utenfor Cuba var nøye planlagt og koordinert.

Vi vet at regjeringen i USA hvert år offisielt bevilger over 20 millioner dollar til undergraving med målet om å skape et systemskifte på Cuba. Vi gjenkjenner destabilisering-forsøket på Cuba fra lignende prosesser i Bolivia, Venezuela, Nicaragua, Brasil, Ecuador, Paraguay og Honduras, bare i det nye århundret, i tillegg til mange land utenfor Latin-Amerika.

Levekårene på Cuba har blitt dårligere, og det fører til at folk er sinte og frustrerte. Med blokade og COVID-19 pandemien, matmangel og strømbrudd er hverdagen vanskelig. Denne situasjonen utnyttes nå av de politiske kreftene på Cuba og utenfor Cuba som kontinuerlig jobber for en systemendring.

Men Cuba har en lang og sterk tradisjon for folkedebatt og involvering i å løse landets problemer. Derfor er det også bred innsikt i årsakene til dagens problemer.

Cubas fiender avslører seg med et vulgært hykleri som bare betalte agenter på Cuba kan lukke øynene for. Amerikanske politikere som senator Marco Rubio, kongresskvinne Maria Elvira Salazar og visestatssekretær Julie Chung viser falsk empati for det cubanske folks vansker og trengsler. Hykleriet deres kan ingen fornuftig person bli lurt av når man vet at det er nettopp de som står bak lidelsene.

Om det var den minste snev av ærlighet blant disse politikerne i USA, så ville de selvfølgelig jobbe for å heve blokaden. Men tvert imot støtter de den fullt ut. En blokade som koster Cuba over 5 milliarder dollar i året i økte utgifter og tapte inntekter – det tilsvarer over 90 millioner dollar hver dag!

Cubaforeningen i Norge krever at utenriksministeren kommer på banen og fordømmer måten USA håndterer krisen på, krever at USA umiddelbart letter på sanksjonene og gjør en slutt på sin 60 år lange blokade.

Cuba står ikke alene!

Cubaforeningen i Norge

14.07.2021


En kommentar om “Protestene på Cuba bærer USAs fingeravtrykk!

  1. Cuba kunne ha det mye bedre på alle nivå men USA har som mål setter en nye regjering på Cuba som USA. alltid har gjør i Letinoamerica, jeg støtte CUBA av hele mitt hjerte, de har vise oss hvordan er å leve med verdighet.
    VIVA CUBA LIBRE!!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s