Honduras: Venstresiden feirer valgseier, Castro publiserer sitt 100-dagers program

Det endelige valgresultatet fra søndagens valg er ennå ikke offentliggjort. 
Men Venstres Venstre-kandidat, Xiomara Castro, har en uangripelig ledelse på rundt 52 ​​prosent av stemmene
. Foto: Prensa Latina

De progressive statene i Latin-Amerika feirer seieren i Honduras

ALBA-landene: «Fra ALBA-bevegelsene og fra Our America feirer vi alle seieren til dette folket mot kuppmakere, undertrykkere og de som provoserer sult som har klamret seg til makten i Honduras under et 12 år langt diktatur.

Vi hilser Honduras nye president Xiomara Castro, Libre-partiet og de populære organisasjonene som aldri har sluttet å kjempe for uavhengighet, for territoriet, for rettigheter og som i løpet av disse månedene har jobbet for å gjenopprette demokrati, frihet og verdighet gjennom valgurnen.

Vi vet at med denne overveldende populære seieren, åpnes en ny vei i Honduras og i Vårt Amerika. Vi vil alltid være forberedt på å gå videre med folket og sammen motstå enhver erobring, samt fortsette å kreve rettferdighet for vår søster Berta [Berta Caceres, myrdet menneskerettighetsaktivist], for våre Garifuna-brødre [Garifuna, minoritetsfolk på Atlanterhavskysten ] og for hvert offer for undertrykkelsen av diktaturet som alltid har hatt støtte fra amerikansk imperialisme.

I dag er en feiringsdag, men kampen fortsetter.

Vi fjernet diktatorene, lenge leve Honduras.

Det er tid for Vårt Amerika”.

Xiomara Castros planer for de første 100 dagene

Presidenten i Honduras har presentert 30 forslag de første 100 dagene etter at hun tiltrådte i januar. Her er noen utdrag:

Jeg vil bekjempe og avvise diktaturets lover, sikkerhetsloven, taushetsloven, avlyttingsloven, arbeidsloven og loven om økonomiske utviklingssoner.

På min første dag vil jeg oppfordre til et populært råd for å organisere og velge en grunnlovgivende forsamling for å utarbeide en ny grunnlov.

Jeg skal gjenkjøpe de statseide selskapene som yter tjenester til befolkningen.

Jeg vil umiddelbart selge presidentflyet, det statlige luksuskjøretøyet, redusere de høye lønningene til tjenestemenn og andre store kostnader.

Jeg vil opprette en autoritet for økonomisk planlegging og sosial utvikling slik at statens ressurser bruker ressursene sine til fordel for menneskelig utvikling, for tiden forlatt av den nyliberale modellen.

Jeg vil umiddelbart etablere diplomatiske og handelsforbindelser med fastlands-Kina.

Jeg skal redusere strømkostnadene slik at små og mellomstore bedrifter blir mer konkurransedyktige og slik at de fattigste slipper å betale for strøm.

Jeg vil redusere avgiften på drivstoff.

Jeg vil gjenåpne BANADESA, en statsbank for å støtte landbruket og den uformelle sektoren.

Jeg vil foreta en gjennomgang av landets interne og eksterne lån, samt justere disse.

Jeg vil beordre avskaffelse av alle monopoler og oligopoler som opererer på nasjonalt nivå.

Jeg vil ikke pålegge noen skatt på det honduranske folket, heller ikke på produktive eller kommersielle sektorer. Enda mindre på de fattige. Jeg vil avskaffe avgiftene som har påvirket sluttforbrukeren og næringslivets konkurranseevne.

Jeg vil innføre forpliktelser for finanskapitalen for å gi tilskudd. Med disse skal jeg finansiere stipend og arbeid for ungdom.

Jeg vil innføre inntekt for fattige familier. Den er finansiert av innsparingene vi får gjennom kampen mot korrupsjon, statlig tilbakeholdenhet, inntekter vi får ved å bekjempe skatteunndragelser, øke landets produksjonsevne og avskaffe skattefritak.

Jeg vil beordre amnesti for politiske fanger og benåde fangene som feilaktig ble dømt for sine protester mot menneskerettighetsbrudd og naturressurser. Jeg vil kreve rettferdighet til de som sto bak og de som utførte drapene på Berta Caceres og Margarita Murillo. Jeg lover å jobbe for erstatning til de som har vært utsatt for politiske overgrep og pårørende til de som ble drept under protestene mot valgfusk i 2017 og kvinnemord.

Jeg vil foreslå husarrest for gamle fanger som lider av alvorlige helseproblemer.

De som har emigrert har min fulle støtte til retten til å bli gjenforent med familiene sine i utlandet. Med våre programmer vil vi skape bedre levekår i Honduras slik at du slipper å emigrere.

Minstelønnen må økes slik at den kompenserer for de høye levekostnadene og kostnadene til grunnleggende mat.

Jeg vil godkjenne gratis undervisning for offentlige skoler og for skolelunsjer.

Målet mitt er at alle honduranere skal være fullt vaksinert i løpet av mitt første år i embetet.

Jeg vil forsvare kvinners rettigheter på alle samfunnsområder. Vi skal jobbe for å utrydde patriarkatet og kvinnemord.

Jeg skal lage et mattrygghetsprogram. Vi vil støtte utskifting av import med finansiering og teknologi, spesielt for mat.

Jeg vil ikke gi flere tillatelser til å utnytte elveleier eller til dagbrudd. Jeg vil ta rettslige skritt for å reservere ulovlige forhold som ødelegger naturen vår. Jeg vil sette i gang et skogplantingsprogram. Vi må redde miljøet vårt.

Jeg vil sette ned en kommisjon mot korrupsjon og straffrihet med støtte fra FN.

Jeg vil opprette et nabolagspoliti i alle landsbyer og distrikter, koordinert med den nasjonale politistyrken.

Jeg vil øke tilgangen til IT og gi gratis tilgang til internett, spesielt for ungdom og skoler.

Radio La Primerisima 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s