Om cubansk import av mat fra USA

Cuba importerer mat fra USA. Å påstå på dette grunnlaget at blokaden ikke finnes eller at dens eksistens bare er cubansk lureri er bare en av de mange løgnene om Cuba som det kryr av på nettet. Riktignok har blokaden aldri vært så tett og fullstendig at en sult- og humanitær kastastrofe på svært kort tid hadde vært uunngåelig. Det er også steget USA-myndigheter vet meget godt at de ikke kan ta sjansen på. Det betyr dermed ikke at blokaden ikke finnes eller at den er helt uvesentlig for at Cuba og resten av verden overhodet skal bry seg. Det har alltid vært smutthull som har gjort det mulig for Cuba å i det hele tatt overleve, men det blir stadig færre av dem og anstrengelsene som cubanere tvinges til blir stadig hardere. Import av mat fra nettopp USA er et slikt smutthull, en dispensasjon som ble kjempet gjennom av USA-bønder som gikk lei av å være skadelidende av en ondskapsfull og destruktiv politikk som føres for å sikre anticubanske Miami-velgere.

I oktober 2000 godkjente USAs kongress Trade Sanctions and Increase in Trade Act (TSRA), som begynte å lempe på etterlevelsen av blokaden og tillot salg av landbruksprodukter og medisiner til Cuba av humanitære årsaker. Siden 2002 har USA vært hovedleverandøren av mat og landbruksprodukter til Cuba. Siden 2005 har USAs forskrifter fastslått at denne eksporten må skje gjennom forskuddsbetaling, og betalingen må fullføres før produktene sendes til Cuba; videre må transaksjoner utføres gjennom banker i et tredjeland. I 2008 importerte Cuba mat og landbruksprodukter fra USA til en verdi av mer enn 700 millioner dollar. I mars 2009 opphevet USA- regjeringen disse restriksjonene, og tillot Cuba å fortsette å kjøpe mat og landbruksprodukter og betale for dem etter levering.

Under TSRA fortsetter eksport av mat og landbruksprodukter til Cuba å være regulert av handelsdepartementet, og krever en eksport- eller reeksportlisens.

Selv om Cuba har mulighet til å importere fra andre land (hvilket de også gjør for en rekke matvarer) er denne importen nødvendig på grunn av avstand. USA er dessuten storprodusent og kan stort sett levere mengdene som trenges i øystaten, relativt raskt og til konkurransedyktige priser. Blokaden gjør likevel at denne importen er hverken enkel eller lett. At den har økt i de senere årene, er ikke så rart! Når USA hindrer Cuba fra å kunne kjøpe olje fra utlandet ved å FORBY tankskip til å anløpe øya, blir dermed også cubansk matproduksjon, lagring og transport betydelig rammet. Det skal ikke være så vanskelig å skjønne at Cuba derfor er nødt til å ty til USA-bønder for å unngå en sultkatastrofe.

Horacio Farinas, redaktør av Cuba Nytt


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s