FNs oppfordrer til global solidaritet for Cuba etter ødeleggelsene av orkanen Ian

Pinar del Rio, Cuba, after Hurricane Ian hit.
Ramon Espinosa/AP

(New York, 18. oktober 2022) Orkanen Ian var en av de verste katastrofene som noensinne har rammet Cuba, og berørte landets vestlige provinser og anslagsvis 3,2 millioner mennesker. Mange liv ble reddet takket være raske evakueringer, men orkanen rammet skoler, hjem, sykehus, lokale bedrifter og landbruksområder.

FNs kontor på Cuba, ledet av FNs beboerkoordinator Consuelo Vidal, har lansert en handlingsplan på 42 millioner dollar for å muliggjøre gjenopprettingsarbeidet og komme i gang med utviklingen. For å støtte dette har Martin Griffiths, undergeneralsekretær for humanitære anliggender og nødhjelpskoordinator, bevilget 7,8 millioner dollar fra Central Emergency Response Fund (CERF).

«Befolkningen på Cuba har vist en enorm motstandskraft og handlet raskt på tidlige advarsler når de møter stormer,» sa Mr. Griffiths. «Klimakrisen gjør imidlertid stormene mer intense og hyppigere. Folk ventet 50 centimeter regn, men de opplevde tre ganger så mye, å miste hjemmene sine, familiebilder, barns skolemateriell og medisiner til eldre foreldre. Vi må alle hjelpe folket til å reagere og komme seg.»

Mat, helseutstyr, hygienesett, huslyutstyr og andre gjenstander som var forhåndsplassert i forkant av orkanen, når allerede mennesker i nød, men de trenger mye mer støtte. Orkanen skadet rundt 170 helseklinikker og mer enn 1000 skoler, og påvirket utdanningen til 139 000 barn. Flere lokale matdistribusjonssentre og prosesslagre gikk tapt, og mange mennesker mistet fiskebåter, husdyr og andre måter å opprettholde sitt levebrød på.

Mangelen på elektrisitet i store deler av det berørte området og den begrensede tilgjengeligheten av drivstoff hindrer responsen.

De nylig tildelte CERF-midlene vil hjelpe 575 000 mennesker innen områdene matsikkerhet, helse, vann og sanitær, husly og utdanning.

Cubaforeningen i Norge, 21.10.200

NB! Vi minner leserne om at Cubaforeningen også driver med humanitær hjelp til Cuba. Foreningen har donert over 300.000 kr siden pandemien brøt ut. Ettersom foreningen mottar hverken offentlig støtte og har heller ingen rike onkler eller tanter, er vårt humanitære hjelp og støtte til Cuba avhengig av ditt bidrag.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s