Latinamerikansk samarbeid mot inflasjon – Cuba inkluderes!

Unik regional avtale er under utarbeidelse for å dempe inflasjonen regionalt i Latin Amerika. Cuba er inkludert i planen for gjensidig bistand mot inflasjon for økonomiskvekst med latinamerikanske land, kunngjort av meksikanske presidenten Andres Manuel Lopez Obrador, som er initiativtaker til avtalen.

Nå forbereder Mexico, sammen med Argentina, Brasil, Colombia og Cuba, en regional avtale for å dempe inflasjonen.

Mexicos president nevnte også under sin morgenpressekonferanse i Nasjonalpalasset (2. mars) at han mangler samtaler med Gabriel Boric, fra Chile og Luis Arce, fra Bolivia og med Xiomara Castro, fra Honduras.

I følge nyhetsbåren Ámbito Financiero, skal avtalen føre til et toppmøte mellom lederne av disse nasjonene 17. mars og etablere et system for utveksling av essensielle produkter mellom deltakerne for å lette import til lavere priser.

«Den meksikansk president Andrés Manuel López Obrador ringte meg og foreslo å lansere en avtale med Brasil, Colombia og Cuba, som til sammen står for det meste av regionens BNP, for å hjelpe oss med et problem som er felles for oss alle, som først og fremst inflasjon.» forklarte statsoverhode i Argentina.

Presidenten definerte børsen som «en slags clearing av produkter» og nevnte som eksempel at dersom Argentina registrerer uberettigede prisøkninger på et produkt, for eksempel klær, kan landet henvende seg til en av partnerne, for eksempel Brasil, for å få det til en lavere verdi i en viss periode i bytte mot en lokal vare, for eksempel soyabønner.

Alberto Fernández sa at samtalen med hans meksikanske kollega fant sted 17. februar, midt under hans besøk til Misiones.

Han sa at det umiddelbart ble holdt samtaler med Luiz Inacio «Lula» Da Silva fra Brasil, Gustavo Petro fra Colombia og Miguel Díaz-Canel fra Cuba, for å interessere dem for initiativet og planlegge et mulig toppmøte neste måned.

«Vi ble også enige om at ministrene i hvert land skulle snakke med hverandre i mellomtiden. I mitt tilfelle ga jeg instruksjoner til Santiago Cafiero (utenriksminister) og Sergio Massa (finansminister) om å gå videre i denne retningen,” forklarte han.

Deltakerne i den mulige regionale avtalen har ikke bare en viss grad av ideologisk tilhørighet til felles, men de har fremfor alt blitt stadig mer rammet av inflasjonens svøpe.

Mexico, for eksempel, hadde ved slutten av 2022 en inflasjon på 7,82 prosent, den høyeste på to tiår, drevet opp av matvarepriser og også landbruksinnsats og energi, på grunn av effektene av krigen mellom Russland og Ukraina.

Brasil hadde på sin side en inflasjon på 5,79 prosent i løpet av året, som er en klar nedgang i forhold til de 10 prosentene som gjaldt i 2021, men klart over målet på 3,5 prosent som sentralbanken har satt. Derimot registrerte Colombia 13,1 prosent, det høyeste nivået på 23 år, og på Cuba nådde det 39 prosent.

Argentina hadde en inflasjonstopp på 94,8 prosent i 2022, den høyeste siden 1991, drevet av stigende priser på hovedsakelig mat og drikke og klær.

Presidenten sa at han var begeistret for initiativet utarbeidet av López Obrador (Mexicos president), og påpekte at landene som er invitert til å signere avtalen, i tillegg til å stå for det meste av regionens bruttoprodukt sammen, utgjør et stort nettverk av mat-, energi- og produksjonsproduksjon. En annen formål med denne regionale planen er at det ikke er nødvendig for dem å bruke amerikanske dollar som vekslingsvaluta.

Når det gjelder den økonomiske situasjonen, sa Argentinas president Fernández at han var «veldig optimistisk angående den generelle situasjonen, uten å se bort fra de sosiale problemene» forårsaket av stigende priser.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s